Семейство в Смолянско откри хилядолетна гробница в нивата си

6
Това толкова години го работим тук и нищо не знаем, коментира Здравко Годумов, собственик на нивата
Това толкова години го работим тук и нищо не знаем, коментира Здравко Годумов, собственик на нивата Снимка: bTV / стоп кадър

Това толкова години го работим тук и нищо не знаем, коментира Здравко Годумов, собственик на нивата

Семейство откри древна гробница от 11 век в нивата си. Здравко и Снежана Годумови започнали да копаят изкоп за водоем в ливадата си. Малко след като багера направил първите копки работата спряла, разказва bTV.

„Както копахме, седнал съм там и викам на жената - виж тази дупка. Тя стои като парализирана. Това толкова години го работим тук и нищо не знаем“, обясни Здравко Годумов, собственик на нивата.

„Тази нива е на баща ми. Почнахме работа и се натъкнахме на нещо, което никой не е очаквал“, добави Снежана.

Дошлите археолози от историческия музей в Смолян откриват три гроба на възрастни и един на дете. Предполага се че са от 10 - 11 век. При разкопките са намерени два пръстена, а хората от Неделино се надяват да се открият още находки.

От Община Неделино могат да осигурят финансови средства и доброволци за разкопки. Имаме потенциал да развиване на туризъм и това е един шанс този район да бъде атрактивен за посетители, коментира кметът на Неделина Боян Кехайов.

Мястото е временно консервирано и се очаква министърът на културата да издаде заповед за провеждане на спасително археологическо проучване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари