Селянин от Щръклево към бития от него русенец: Лягай долу, този път те убих вече!

0
Подсъдимият е изправен да отговаря пред закона, защото, след като се скарал с русенец, го ударил в лицето и насочил оръжие срещу него
Подсъдимият е изправен да отговаря пред закона, защото, след като се скарал с русенец, го ударил в лицето и насочил оръжие срещу него

Русенският районен съд е одобрил споразумение между прокуратурата и мъж от село Щръклево, който е получил цели три обвинения.

Те са във връзка с поведението му на 13 юни 2015 г. Подсъдимият е изправен да отговаря пред закона, защото, след като се скарал с русенец, го ударил в лицето и то по хулигански подбуди, е посочено в споразумението.

Освен това той насочил срещу пострадалия огнестрелно оръжие с думите „Лягай долу, този път те убих вече", като то пък било незаконно притежавано.

В съдебната зала се оказало, че това съвсем не е първа среща с Темида за обвиняемия.

През 80-те години на ХХ век той бил осъждан три пъти, като две от присъдите му са за престъпления срещу личността. Заради отминалото време обаче човекът бил реабилитиран, заради което се смята за неосъждан.

Други смекчаващи обстоятелства били, че въпреки че мъжът е пенсиониран поради болест, има изградени трудови навици, създал е семейство и признал вината си.

Като отегчаващи били приети трите престъпления, извършени на 13 юни 2015 г. след употреба на алкохол, всяко едно от които се отличава с изключително висока степен на обществена опасност, е сметнал съдията.

Той се е мотивирал, че те са станали на публично място, пред множество очевидци, а имало и упоритост в умисъла, както и опасност за живота и здравето на присъствалите наоколо.

Друго отегчаващо вината обстоятелство е, че след стрелбата, мъжът е укрил огнестрелното оръжие.

Поради гореописаните факти магистратът сметнал, че подсъдимият е с нисък праг на задръжки, склонен към агресия и осуетяване на наказателно преследване, поради което е човек с висока степен на обществена опасност, въпреки заболяването си, което не му пречи да извършва престъпления.

Поради гореизброеното, мъжът бил осъден на 1 година лишаване от свобода, която ще изтърпи ефективно, в затворническо общежитие от открит тип, при първоначален общ режим.

Приспаднато му е времето, през което е бил задържан.

Той ще трябва да покрие и разноските по делото, направени за експертиза.

Приложените към делото веществени доказателства пък - 1 нож с дължина 53 см., 6 гилзи с калибър 7,62x54 мм. и сърдечник на куршум от огнестрелно нарезно оръжие, се отнемат в полза на държавата.

Одобреното от съда споразумение има последиците на влязла в сила присъда. 

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари