Село Сребърна се побратими с молдовското село Валя Пержей

1
Във Валя Пержей живеят около 5000 души, като над 70% от тях са потомци на българи
Във Валя Пержей живеят около 5000 души, като над 70% от тях са потомци на българи Снимка: Facebook

Във Валя Пержей живеят около 5000 души, като над 70% от тях са потомци на българи

Село Сребърна стана поредното село от Силистренска област, което бе побратимено с населено място от Република Молдова, благодарение на фондация „Бъдеще 2008“, съобщиха от фондацията, предава БТА. Тези дни делегация от Сребърна гостува в молдовското село Валя Пержей за подписване на споразумението. Договорът бе подписан от кметовете на двете села - Георги Иванов и Стела Байдуа.

Очаква се делегация от молдовското село да се включи в кулинарния фестивал "Гозбите на Добруджа", насрочен за 7 октомври в Сребърна.

Във Валя Пержей живеят около 5000 души, като над 70% от тях са потомци на българи, намерили там спасение от османското владичество в началото на 19 век. В селото има болница, две църкви и две училища.

Фондация "Бъдеще 2008" работи за изучаване и запазване на българските исторически общности в Румъния, Украйна, Молдова и Сърбия. Организацията осъществява различни културни прояви.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари