Община Бяла се побратими с Валя Пержей в Молдова

1
Валя Пержей се намира в район Тараклия
Валя Пержей се намира в район Тараклия Снимка: Община Бяла / Facebook

Валя Пержей се намира в район Тараклия

Кметът на град Бяла Димитър Славов, заедно с Мариан Антонов и делегация от служители на Община Бяла бяха посрещнати от Иван Нереуца, кмет на село Валя Пержей в Молдова, за да направят официално побратимяването между двете населени места. С това се постави и основата за бъдещо сътрудничество във всички социално-икономически сфери, култура, образование и спорт.

Валя Пержей се намира в район Тараклия, в който над 70% от населението са потомци на българи. Това обяснява и сходната традиция да посрещнат нашата делегация с пита в приятелска и гостоприемна обстановка, съобщават от Община Бяла.

Домакините разказаха за тясната си връзка с майка България, за историята и обичаите, които пазят в сърцето си и отстояват наравно с молдовските. Те разведоха гостите из местните забележителности и по-важни обекти – Теоретичен лицей „Христо Ботев“, Дом на културата, спешен център, болница, детска градина. Навсякъде отношението беше топло и радушно, което показва, че побратимяването е не само на хартия.

Директорът на Теоретичния лицей представи богатата програма, която развиват от класни и извънкласни дейности посветени на българските обичаи, традиции и език. При тях работят музикален педагог и хореограф, които водят хор и танцов състав.

Беленчани посетиха и с. Твърдица, където се запознаха с местни радетели на българската култура, които ги разходиха из музея представящ историята и бита на бесарабските българи в района.

В сряда, 22 май, беленската делегация се включи в празника на селото, който се проведе в черквата „Св. Николай Чудотворец“.

Програмата продължи с посещение на изложба на картини, скулптури и книги от автори и артисти, израснали или живели във Валя Пержей. Кметът Славов закупи комплект исторически романи за бесарабските българи в Молдова, който ще бъде дарен на читалищната библиотека в Бяла.

За финал гостите се насладиха на концерт-спектакъл, в който участваха дечица от детската градина, Теоретичния лицей, техните учители и изпълнители от селото. Освен на руски, молдовски и румънски, голяма част от програмата бе на български език и включваше български народни танци и песни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    До 1:
    Там не живее ли един дърт PD-раст, прост милиционер от беленско?
  • 3
    1
    Излъган
    ,Аз помислих че се е побратимила с Красен,Русе и района на руското консулство Тюх.....язък....цъ...цъ...цъ.....дали и с Дулово?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари