Сега пък хибридни сенатори - айде, моля!

0
Тъкмо когато електоратът следи предизборно със затаен дъх ежедневния сериал "Бойко говори със себе си", опозиционни конгресмени минираха джипа му по най-баналния начин
Тъкмо когато електоратът следи предизборно със затаен дъх ежедневния сериал "Бойко говори със себе си", опозиционни конгресмени минираха джипа му по най-баналния начин Снимка: БТА

Управляващите пощръкляха от две уж лични мнения на американски сенатори.

Тъкмо когато електоратът следи предизборно със затаен дъх ежедневния сериал "Бойко говори със себе си", опозиционни конгресмени минираха джипа му по най-баналния начин. А какво може да е най-баналното в новата история на България? Ами, корупцията, разбира се, пише Огнян Стойчев в Банкеръ.

В изявление на председателя на Комисията по външни работи на Сената Боб Менендез, подписано и от колегата му Джим Риш се казва, че отношенията между двете страни може и трябва да са далеч по-добри, но само при споделяне на общи ценности.

"Продължаващата корупция, намаляването на медийната свобода, политизацията на съдебната система и други заплахи за върховенството на закона са сериозно предизвикателство за двустранните отношения САЩ-България. В продължение на почти осем месеца протести българските граждани поискаха на корупцията да бъде сложен край, а върховенството на закона и демократичните ценности да бъдат уважавани", посочват двамата с още по-баналната добавка, че България е на последно място сред държавите в Европейския съюз в класациите за възприятие на корупцията и за медийна свобода.

Както броени дни по-рано при отказа на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши да приеме 7 от спуснатите ѝ от Висшия съдебен съвет 10 български представители за работа в новата антикорупционна мегаинституция, от ГЕРБ първо се снишиха. И сигурно нямаше да обелят и дума без поредния "провокационен" коментар на президента Румен Радев, според когото оценката на двамата сенатори е "съкрушаваща". Затова организираха две от своите класически "калинки" да съкрушат на свой ред тази оценка.

"Истинските контакти между България и САЩ не се съдържат в една набързо писана на коляно позиция, от която можем да твърдим или по-скоро може да зададем въпроса дали не лъха на лобизъм, който идва по линия на различни "Републиканци за България" - хора, върнали се наскоро от своето трансатлантическо пътешествие", каза заместник-външният министър и лидер на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев.

Да, едва ли се е минало без посредничеството на Цветан Цветанов, но когато нямаш аргументи срещу думите, гледаш да зашлевиш автора им. Включително с довода на кандидат-депутата от ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов, че "човек като президента Радев, който нито веднъж не е бил канен на посещение в САЩ, който не познава институционалните отношения в САЩ, едва ли е в правото си да прави коментари".

За човек като Митов, който дебютира в ДСБ, после дриблира към "България на гражданите", а сега поема голов пас с ГЕРБ, звучи искрено. След като го оправдаха по делото за престъпление по служба и злоупотреба с доверие, човекът е вече изпран кадър и се готви за депутат с перспективата за нови задгранични ангажименти и дипломатически висоти. А логиката му е брилянтна: обстоятелството, че Радев не е членувал в никоя партия и не си е менил поне досега мнението за корупционното тресавище, наречено България, Митов заковава с довода за липса на визита в Съединените щати.

Ами този Георг! Помните ли как преди половин година, чул-недочул фалшивата новина, че "организаторите на антиправителствените протести са обявили свикването на Народен съд на площад "Народно събрание", свика спешен брифинг? На него се развихри като същи Никола Петков. Стигна дори до патетика - нямало как да си позволим "Народният съд да бъде факел, който да гори по българските улици".

Същият Георг, с оглед държания от него ресор във външно министерство - борбата с антисемитизма и езика на омразата, се възмути и от фалшива снимка от хотел в Слънчев бряг, на чийто вход собственикът уж турил надпис: "Само за бели. Животът на белите има значение". Срещу аргумента на хотелиера, който пита "Как може да има хотел за джендъри, за хора без деца, само за гейове, пък не може да има хотел за бели?!", Георг изригна с оценката: "Варварска проява!" И продължи с громенето на всичко протестиращо - от президента "Руменчо" и "Румбата", който "зове за бунт и революция" в услуга на "зли корпоративни интереси", до всеки, който клати кабинета, за да изпаднела държавата "в безтегловност".

Та при такъв бекграунд двама сенатори ли ще им се опрат, дори да са от Капитолия?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари