Седмична прогноза за времето от 19 до 25 юни

3
Идват горещини и по-сухо време
Идват горещини и по-сухо време

Идват горещини и по-сухо време

Очакваме смяна на синоптичната циркулация, която до този момент опредеше дъждовно време на Балканите. През следващите дни атмосферата постепенно ще се стабилизира.

Очакваме югозападен пренос на по-суха и топла въздушна маса, която ще повиши температурите. Валежите тогава ще са на по-малка площ, и то предимно по планините и над Източна България, информираха от специализирания сайт Метео Балканс.

Времето в понеделник

През нощта валежите ще спрат и облачността ще се разкъса, най-късно над Източна България. Ще духа слаб, в Лудогорието - до умерен вятър от запад-северозапад.

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще бъде малко над средното за месеца.

Утре над западната половина от страната ще е предимно слънчево, след обяд с купеста облачност, но ще е почти без валежи. На изток ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Има условия и за градушки. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са предимно между 23° и 28°, в София - около 25°.

По Черноморието облачността ще е предимно значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевици. Има условия и за градушки. Ще духа до умерен вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са 23°-25°. Температурата на морската вода е 22°-24°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Преди обяд над планините ще е предимно слънчево, след обяд с купеста облачност, но ще е почти без валежи. Над източната половина от Стара планина, в Сакар и Странджа облачността ще е купесто-дъждовна и на много места там ще превали и прегърми. Ще духа умерен вятър от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 19°, на 2000 метра - около 11°.

Времето във вторник и сряда

През нощта срещу вторник над по-голямата част от страната ще преобладава ясно време . На отделни места, предимно в Източна България , ще паднат проливни валежи, но тяхната интензивност след полунощ ще намалее. Ще остане почти тихо с източен вятър.

Над Източна България след обяд ще превали и прегърми и над тези райони очакваме повече облаци. Ще има условия за градушки!

Към сряда очакваме преминаването на атмосферно смущение. Очакваме значителни валежи и висок риск от градушки, но за щастие по-сухото време ще стабилизира нивата на реките и рискът от наводнения ще намалява.

Минималните температури ще са между 18° и 20°, а максималните - между 29° и 32°, а в някои райони в низините и в Дунавската равнина - и над 33-34°С. Вятърът ще е от западен.

Времето в четвъртък и петък

И през двата дена очакваме много повече слънчеви часове и по-топло време. Поради рязката промяна на времето.

Съветваме да се намали предстоят на слънце. Топлинните вълни са опасни метеорологични явления, които могат да доведат до проблеми.

Температури над 32-34 °C са рискови за нашето здраве.

В четвъртък вероятността за валежи намалява значително, а температурите ще са с 2-3 градуса по-високи от сряда. Очакваните стойности ще са между 34-36 °С.

В петък до обяд не се очакват валежи и гръмотевици. Следобед атмосферата отново ще е нестабилна. Около обяд над Западна България, а по-късно през деня - и над централните и южни райони от страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност и на много места ще паднат проливни валежи. Температурите ще останат почти без промяна и ще са между 32-35°С.Затоплянето ще продължи.

Времето в събота и неделя

До обяд ще е предимно слънчево и топло, но следобед отново ще се развива купести-дъждовна облачност. Очакваме проливни валежи на по-голяма площ. Температурите ще са между 32-35°С.

През нощта срещу неделя и през неделния ден очакваме да премине атмосферно смущение . Вятъра ще се ориентира от северозапад ще прониква малко по-хладен въздух. Над крайните северозападни и западни райони ще се развива купесто-дъждовна облачност. Очакват се значителни валежи и висок риск от едра по размер градушка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари