Седмична прогноза за времето

0
Очакват се до 22°С на Коледа
Очакват се до 22°С на Коледа

Очакват се до 22°С на Коледа

Запазва се тенденцията за нетипично завършване на 2023 година и то на фона на прогнозите и анализите, че 2023 година ще е най-топлата в историята.

През следващите дни циркулацията ще се задържи зонална (от западна). Една от основните причини за хубавото време е изграждащ се мощен гребен на високо налягане, свързан с разширение на антициклона над Западна Европа. Към нашата страна преносът ще е по скоро югозападен. Някой модели, дори прогнозират и за формирането и на омега циркулация, която ще ни гарантира хубавото време, поне до края на 2023 година, пише Meteo Balkans.

През следващите дни основните процеси ще са далеч от нашата страна, а преносът ще е по-скоро западен или югозападен. Очакваме високи температури и мъгли в низините и котловинните полета, а това от своя страна ще бъде и причина за по-мърсен въздух.

Времето във вторник, сряда и четвъртък

През вторият ден на Коледа и до края на седмицата ще е предимно слънчево. Ще има условия за мъгли в котловините и около водните басейни, но те ще са до обяд. Ще духа слаб западен вятър. Минималните температури през двата дни ще са между 5°С и плюс 10°С, а максималните - между 15°С и 22°С. В планинските райони ще бъде също доста по-топло до 7°С-15°С.

Времето в петък и през уикенда

В петък от северозапад облачността ще се увеличи, но валежи не се очакват. Ще се задържи топло. Ще духа слаб югозападен вятър. Минималните температури ще са между 5°С и плюс 8°С, а максималните - между 14°С и 18°С. През почивните дни времето ще е с разкъсана облачност. След обяд ще има условия и за слаби валежи от дъжд над Западна България.

Времето на Нова година (неделя). Последният ден на 2023 година, ще е с разкъсана висока облачност, която в много райони ще намалява до слънчево време. След обяд облачността отново ще се увеличи и на места над планинските райони, ще завали слаб дъжд.

Началото на 2024 година ще я посрещнем с динамично време. Според текущите прогнози, няма да се изненадаме ако дори прегърми. Ще започне и така жалкото понижение на температурите, като се очакват първите дни на януари да са дъждовни, ще има условия и за снеговалежи.

На фона на снежните прогнози, GFS за сега прогнозира по-топло време и с началото на януари.

Разбира се, както неведнъж сме подчертавали, подобни прогнози са твърде дългосрочни в метеорологията и е възможно да претърпят изменения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари