Седмична прогноза: От 18° във вторник до сняг през уикенда

0
Разваляне на времето очакваме в четвъртък и петък
Разваляне на времето очакваме в четвъртък и петък Снимка: Младен Георгиев

Разваляне на времето очакваме в четвъртък и петък

Новата седмица ще започне с необичайно високи температури за началото на годината. През първата й половина се очаква средната месечна температура в страната да бъде с 8-10 градуса над климатичната норма. Преобладаващите максимални температури през предстоящата седмица  ще бъдат между 12° и 18°С. Поради необичайно топлото време у нас са възможни температурни рекорди. Промяна на времето очакваме към края на седмицата, информира Meteo Balkans.

Времето в понеделник 

През нощта срещу понеделник облачността в страната ще бъде разкъсана, като на много места ще намалява до ясно време. След спирането на западния вятър след полунощ в Дунавската равнина видимостта временно ще бъде намалена. Очакваните минимални температури в страната ще са между 4° и 8°. По-ниски очакваме да са сутрешните градуси в Западна България – до 3-4°С. 

През деня в понеделник мъглите около речните басейни бързо ще се вдигнат и над страната ще преобладава слънчево време. Повече облаци очакваме в Източна България, но валежи не се очакват. 

Вятърът през деня ще е умерен, а в Дунавската равнина – до временно силен от запад. Температурите ще се повишат и очакваните максимални ще са между 12-17°С.

В планините условията за зимни спортове ще са благоприятни. Ще преобладава слънчево време, с разкъсана средна и висока облачност. Вятърът временно ще се усили и ще е от запад-северозапад. Преобладаващите максимални температури ще са необичайно високи за януари месец, като на височина около 1200 метра ще са 10-11°, на 2000 метра - около 7°.

Предстоящото затопляне в планините през следващите 24 часа ще създаде предпоставка за много висока лавинна опасност.

Над Черноморието времето ще е с разкъсана облачност, която до обяд ще се вплътнява. Ще продължи да духа силен югозападен вятър.  Максималните температури на въздуха ще се повишат и ще са между 12°-15°. 

Времето в София - Сутрешните температури в столицата постепенно ще се повишават, но ще остане хладно с минимални температури до 3-5°С. През деня времето в столицата ще е с разкъсана, предимно висока облачност, но валежи не се очакват. Максималните температури на въздуха ще се повишат и ще са между 9° и 12°. 

Прогноза за ФПЧ - Не се очакват замърсявания в големите градове - нивата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

През следващите 24 часа времето Балканският полуостров ще попада под влиянието на разширяващ се антициклон от запад-северозапад. В повечето райони ще е с разкъсана средна и висока  облачност, която на отделни места ще намалява до слънчево, но в сутрешните часове мъглите отново ще се завърнат около речните басейни. Температурите на Балканите чувствително ще се повишат и очакваме стойности от 5-7 градуса над нормата за януари месец. Слаби валежи от дъжд очакваме в района на Карпатите.

Времето във вторник и сряда 

Пренос на по-топла въздушна маса от юг-югозапад ще повиши чувствително температурите на Балканският полуостров. Във вторник и сряда над страната ще преобладава слънчево време, с мъгли в сутрешните часове. Повече облаци очакваме в Южна и Източна България и по планините, но облачността ще е предимно средна и висока и валежи не се очакват. 

Минимални температури в страната ще са между 3° и 8°, а максималните  ще се повишат с 2-3 и ще достигнат стойности до 12° - 18°. 

И през двата дни времето в планините ще е предимно слънчево и чудесно за туризъм и зимни спортове. Поради високите температури и обилното снеготопене обаче рискът от лавини ще е много висок. По-значителна облачност очакваме в следобедните часове над Родопите и в Централна Стара планина, но ще остане без валежи. Вятърът около обяд ще се усили до силен от юг-югозапад и ще се затопли. Максималната температура на височина около 1200-1300 метра надморска височина ще бъди около 9-12°, на 2000 метра - около 6°.

Разваляне на времето очакваме в четвъртък и петък.

Времето в четвъртък ще започне със слънце, но в сутрешните часове на места в Горнотракийската низина и близо до р. Дунава видимостта ще бъде временно намелена. Повече облаци очакваме около обяд и след обяд, като заоблачаването ще започне от северозапад. Вятърът ще се усили и температурите ще започнат да се понижават. До вечерта в Западна и Централна България ще завали дъжд. Температурите в страната ще се понижават, но ще останат по-високи от обичайното за първата половина от януари. 

Временно спиране на валежите очакваме в петък, но и тогава ще се задържи облачно. Понижението на температурите ще продължи и максималните ще са между 5-9°С.

Валежи от дъжд и сняг очакваме през уикенда. 

След временно спиране на валежите в събота и неделя отново ще започне да вали дъжд и сняг.

През деня в събота под влиянието на преминаващ през страната средиземноморски циклон ще започнат нови валежи, по-значителни в Югозападна и Южна България, а през нощта срещу неделя и в неделя сутринта - в цяла Югоизточна България. По високите полета от Западна България и Предбалкана дъждът ще премине в сняг. Минималните температури ще са близки до 0°, а дневните ще са предимно между 3° и 6°.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари