Седми поред университет ще обучава медици

0
Парламентът одобри единодушно откриването на медицински факултет в бургарския университет "Проф. д-р Асен Златаров"
Парламентът одобри единодушно откриването на медицински факултет в бургарския университет "Проф. д-р Асен Златаров" Снимка: Радио Фокус Бургас

Седми поред университет у нас ще обучава кадри в областта на медицината.

С 91 гласа "за" парламентът одобри единодушно откриването на медицински факултет в бургарския университет "Проф. д-р Асен Златаров", съобщи агенция "Фокус".

Така след Софийския университет и Тракийския в Стара Загора университетът в Бургас ще е третото неспециализирано тясно висше училище, което ще дава медицинско образование.

Медицинският факултет ще обучава студенти в специалностите медицина, дентална медицина, медицина в областта на здравеопазването и спорта. Материалната база вече е готова, като за клиничната практика висшето училище ще сключи договори с две болници в Бургас

"Откриването на медицински факултет в университета "Проф. д-р Асен Златаров" е историческо решение както за Бургас, така и за градовете в близост до него", коментира кметът Димитър Николов. Николов допълни, че университетът е предприел стъпки за акредитация на специалностите за обучение и на английски език, така че да могат да се привличат и международни студенти. "Това е един от начините за решаване на проблема с липсата на квалифицирани медицински специалисти в района на Бургас", коментира още Николов.

И В Бургас се оплакват от мигриране на пациенти заради липсата на специалисти. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари