Още един български университет ще обучава медици

1
Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас ще разполага с 54 преподаватели в новия си факултет
Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас ще разполага с 54 преподаватели в новия си факултет

Министерският съвет предлага на Народното събрание да се открие медицински факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, съобщиха от правителствената пресслужба.

Обучението ще е по специалностите „Медицина” и „Дентална медицина”.

Към момента университетът има Факултет по обществено здраве и здравни грижи, който подготвя медицински сестри, рехабилитатори и специалисти по здравен мениджмънт.

Университетът разполага с необходимата материално-техническа база за качествен образователен и научноизследователски процес. Учебният процес ще се води от 54 преподаватели, разпределени в 9 катедри”, посочват от „Дондуков” 1.

От официалното съобщение става ясно, че в новия Медицински факултет ще се подготвят лекари за нуждите на спешната медицинска помощ, доболничната и болничната медицинска помощ, диспансери, центрове за опазване на общественото здраве, научноизследователски институти, служби по трудова медицина.

У нас има сериозен дефицит на млади лекари и други медицински специалисти, като обаче основната причина е, че цели випуски напускат България скоро след дипломирането си в търсене на по-добри финансови условия. Именно гарантираната реализация в чужбина прави медицинските специалности силно привлекателни за кандидат-студентите и това спомага за лесно запълване на обявения прием.

А това пък е фактор за размера на бюджетните пари, с които вузът разполага.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари