Седем пациенти с британския щам на коронавируса се лекуват в "Пирогов"

0
Това съобщи директорът на болницата проф. Асен Балтов
Това съобщи директорът на болницата проф. Асен Балтов Видео: БНТ

"Седем пациенти с новия британски вариант на коронавирус се лекуват в момента в "Пирогов".

Това съобщи директорът на болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов, предава БНТ. Той участва в извънредна среща при министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, на която бяха поканени още кметът на столицата Йорданка Фандъкова, шефът на Столичната РЗИ Данчо Пенчев, както и директорите на общинските, големите държавни и частни болници.

Проф. Балтов отбеляза, че този нов вариант на вируса е по-заразен, но не протича по-тежко.

„Няма повишаване на заболеваемостта с повече от 10%, което не налага промяна на мерките на този етап“, потвърди и директорът на болница „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

На срещата е била дадена задача болниците да направят проверка на апаратурата, наличностите на предпазните средства и след седмица да дадат отчет, допълни шефът на „Пирогов“.

Към момента не е необходимо да се променят мерките срещу разпространението на коронавируса в София, потвърди след срещата при здравния министър кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Засилва се обаче контролът за спазване на мерките срещу разпространението на коронавируса.

„Беше отчетено на срещата от всички директори, които имат ковид отделения, че има в последните дни покачване на броя на хоспитализираните пациенти. От няколко дни София е отново в червената зона, следим внимателно информацията, за да може да се предприемат мерки. На този етап не е необходимо да се променят мерките, но е важно да се спазват. Затова се засилва контролът по спазване на мерките, най-вече с търговските обекти, в градския транспорт, продължават проверките за носене на маски и спазване на дистанция“, каза Йорданка Фандъкова.

Всички болници в София са в готовност, има свободни легла, всички са снабдени с всичко необходимо. Към момента не се налага нещо допълнително, за да се осигури готовността на болниците, допълни тя.

При спазване на мерките каквито са в момента смятам, че можем да задържим това ниво, а ако продължи покачването – то да бъде плавно“, апелира столичният кмет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари