Проф. Асен Балтов: Най-тежките травми са на мълчаливите пациенти

2
Те са толкова зле, че нямат възможност да се оплакват, поясни хирургът
Те са толкова зле, че нямат възможност да се оплакват, поясни хирургът Видео: NOVA

Те са толкова зле, че нямат възможност да се оплакват, поясни хирургът

Раменната става е най-подвижната в човешкото тяло. Тя има голяма свобода на движение, което предполага и голяма възможност за травми. Това заяви проф. Асен Балтов в предаването, предава NOVA.

Травмите от катастрофи са сравними с наранявания от огнестрелни рани, каза той. По думите на бившия директор на Института за спешна медицинска помощ „Пирогов” трябва да се спазят правилата за т.нар. „златен час”.

Най-тежките случаи са мълчаливите пациенти, тихите пациенти - тези, които са толкова зле, че нямат възможност да се оплакват. Тези, които много викат, крещят, са в може би малко по-добро състояние”, каза хирургът.

Д-р Валерий Плачков – началник на отделение Анестезиология и интензивно лечение" към Клиниката по неврохирургия в „Пирогов” каза: „Много ми се иска тези наглеци, които са причина за сложните травми при катастрофи да дойдат, да поработят, да слязат в моргата при труп на дете”.

Неговото мото е никога да не се отказва. Д-р Плачков разказа за случай, при който от столичния басейн „Диана” е извадено тялото на 13-годишно момче, дошло с приятелите си на басейн. То не е могло да плува, стояло е хванато за прага на водното съоръжение. Подхлъзнало се е, паднало на дъното, където дълбочината е 2,5 м и никой не е забелязал това. След едночасова борба детето е върнато към живот.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари