Седем души са арестувани в Гърция за убийства в старчески дом

0
Хората в дома "са били малтретирани, храната е била много ограничена, те са имали право само на една баня на петнайсет дни с една хавлия за десет души"
Хората в дома "са били малтретирани, храната е била много ограничена, те са имали право само на една баня на петнайсет дни с една хавлия за десет души"

Седем души, включително собствениците и някои служители в частен старчески дом на остров Крит, са били арестувани по обвинение, че са причинили смъртта на възрастни хора, живеещи в дома,

Това  предаде АФП, като се позовава на местен съдебен източник, пише БТА. 

Седемте лица, включително собственичката, дъщеря й, двама лекари и други служители от старческия дом, са съдебно преследвани за "създаване на престъпна организация", "убийство", "нарушаване" на законодателството, засягащо функционирането на домовете за възрастни хора и "съставяне на фалшиви медицински сертификати", е посочил източникът.

Седемте лица трябва да се явят в събота пред съдия-следовател в съда в Ханя, където се намира старческият дом.

Арестите са предприети след "полицейско разследване за подозрителни смъртни случаи в дома, започнало през април 2021 г., след изобличаващи сигнали за условията на функциониране на дома", се посочва в съобщение на полицията.

Арестуваните са обвинени за "деяния, извършени между май 2009 и май 2021 г.", се посочва в текста, като се отбелязва, че 29 лица са замесени в случая.

Полицията посочи, че е конфискувала в жилищата и автомобилите на обвиняемите "общо 105 855 евро и бижута, получени от нелегална дейност".

Според бивш служител от старческия дом, цитиран днес от гръцката държавна телевизия ЕРТ, хората в дома "са били малтретирани, храната е била много ограничена, те са имали право само на една баня на петнайсет дни с една хавлия за десет души".

Според информации в медиите през последните години десетки хора са починали в старческия дом.

През юли гръцкият разследващ сайт Обединени репортери разкри, че "през 2020 г. е имало най-малко 64 подозрителни смъртни случаи в този дом за възрастни хора".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари