Сблъсъци между сръбската полиция и протестиращи на границата с Косово

0
Протестиращи сърби са се опитали да преминат на косовска територия
Протестиращи сърби са се опитали да преминат на косовска територия

Протестиращи сърби са се опитали да преминат на косовска територия

Протестиращи сърби са се събрали днес на граничния пункт Ярине между Сърбия и Косово и са се опитали да преминат на косовска територия, където да подкрепят местни сърби, които издигнаха барикади в Северно Косово, съобщи албанският информационен портал „Вокснюз“, цитиран от БТА.

Сръбската полиция е направила кордон и е спряла демонстрантите, пишат косовски и албански медии.

Призивът за протеста е бил отправен от крайнодесни сръбски организации като „Национален патрул“, който отправи апел към свои привърженици от Сърбия, Черна гора и Република Сръбска в Босна и Херцеговина да се присъединят към демонстрацията.

Според „Вокснюз“ „Национален патрул“ е известен с действия срещу имигранти, с прославяне на сръбски военнопрестъпници и с подкрепа на войната на Русия срещу Украйна. Твърди се, че организацията има връзки с крайнодясната група „Русов“ и с руската частна армия „Вагнер“, посещение на която направи наскоро в Русия.

От косовската страна на границата са били видени части на мисията на НАТО КейФОР.

По-късно КосоваПрес съобщи, че повечето от демонстрантите от сръбската страна са се разпръснали.

Според агенцията на барикадите в Северно Косово са присъствали и членове на руския националистически мотоклуб "Нощни вълци", което е било потвърдено и от лидера на прокремълските рокери.

Напрежението между Косово и Сърбия е особено високо през последните месеци. Кризата започна с решението на правителството в Прищина да смени регистрационните номера на автомобилите на косовските сърби с косовски. Въпреки че след преговори и компромис засега Прищина се отказа от това, сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а части на косовската полиция преминаха в населените предимно със сърби райони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари