Създадоха телевизор, който имитира вкуса на храните

1
Вкусовата проба се търкаля върху хигиенно фолио върху плосък телевизионен екран, за да я опита зрителят
Вкусовата проба се търкаля върху хигиенно фолио върху плосък телевизионен екран, за да я опита зрителят Снимка: Reuters

 

Японски професор е разработил прототип на облизваем телевизионен екран, който може да имитира вкусове на храна, още една стъпка към създаването на мултисензорно изживяване при гледане на телевизия, пише британският вестник The Guardian

Устройството, наречено Taste the TV (TTTV), използва въртележка от 10 ароматни кутии, които се пръскат в комбинация, за да създадат вкуса на конкретна храна. След това вкусовата проба се търкаля върху хигиенно фолио върху плосък телевизионен екран, за да я опита зрителят, уточнява Агенция Фокус. 

В ерата на Covid-19 този вид технология може да подобри начина, по който хората се свързват и взаимодействат с външния свят, каза Хоумеи Мияшита, професор в университета „Мейджи“ в Токио.

„Целта е да се даде възможност на хората да изпитат нещо като хранене в ресторант на другия край на света, дори докато си стоят у дома“, каза той.

Мияшита работи с екип от около 30 студенти, които са създали различни устройства, свързани с вкуса, включително вилица, която прави вкуса на храната по-богат. Той каза, че е построил прототипа на TTTV през последната година и че изработката на търговска версия ще струва около 100 000 йени (1500 лв).

Потенциалните приложения включват дистанционно обучение за сомелиери и готвачи, както и дегустационни игри и викторини, каза той.

Мияшита също води преговори с компании за използване на технологията спрейове, които могат да придадат вкус на пица или шоколад върху филийка препечен хляб.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари