Създадоха антибактериално покритие, вдъхновено от крилата на насекомо

0
Изобретението би могло да се използва за създаване на нов вид очни импланти
Изобретението би могло да се използва за създаване на нов вид очни импланти

Липсата на бактерии е особено важна, когато става дума за медицински устройства и импланти. Учени са разработили антибактериален синтетичен полимер, вдъхновен от крилата на насекомо, пише Gizmag, цитиран от Агенция "Фокус".

Изобретението би могло да се използва за създаване на нов вид очни импланти, изтъкват изследователите.

През 2013 година научен екип откри, че крилата на цикада се състоят от мрежа от миниатюрни стълбчета. Оказва се, че тази наноструктура не позволява на бактериите да се задържат върху нея. Природното творение е вдъхновило новото антибактериално покритие.

“Други изследователски екипи също са разработвали антибактериални повърхности от наностълбчета, но те не могат да се приложат към обикновена полимерна повърхност или пък не могат лесно да се възпроизведат в голям мащаб,” казва Албърт Ий от Калифорнийския университет в Ървин.

Ий и екипът му са изработили гъвкава матрица, за да пресъздадат структурата на крилата на цикада. Целта е била да се направи изкуствена роговица, която не се нуждае от отделно противомикробно покритие. Учените са използвали материал, познат като плексиглас. Екипът е демонстрирал, че матрицата от малки зъбчета убива бактерии, без да уврежда други клетки в окото.

Наноструктурата на крилата на цикада унищожава грам-отрицателните бактерии, но не е ефективна що се отнася до грам-положителните, които имат по-дебели клетъчни стени. За да решат този проблем, изследователите са се обърнали отново към природата. В момента екипът работи върху покритие, имитиращо крилата на драконова муха, които отблъскват грам-позитивни бактерии.

Междувременно учените са са подали заявление за патент за изкуствената роговица, като се надяват да започнат опити върху животни тази година.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари