Съюзът на Дунавските овощари впечатли берлинско изложение с вкуса на българските плодове

3
Секторът е застрашен от рецесия и точно в такива моменти участието в международни изложения се превръща в двигател за преодоляване на трудностите, заяви Николай Колев
Секторът е застрашен от рецесия и точно в такива моменти участието в международни изложения се превръща в двигател за преодоляване на трудностите, заяви Николай Колев Снимка: Съюза на Дунавските овощари

Секторът е застрашен от рецесия и точно в такива моменти участието в международни изложения се превръща в двигател за преодоляване на трудностите, заяви Николай Колев

Международното изложение за пресни продукти FRUIT LOGISTICA, което се проведе в Берлин за 30-и пореден път, събра в германската столица изложители от цял свят, информират от пресцентъра на Съюза.

Българските земеделски производители отбелязаха най-мащабното представяне на страната ни досега, като участието им бе с подкрепата на земеделското министерство и ДФ „Земеделие“.

Участниците от Съюза на Дунавските овощари впечатлиха посетители и партньори с вкуса и качеството на родните плодове и зеленчуци.

Успяхме да постигнем целта си и да покажем, че в тези трудни времена България запазва конкурентоспособно производство на плодове, достигайки нивото на водещи световни производители. Зад всеки произведен плод стои история за отдаденост, иновация, постоянство и много труд, за да успеем, въпреки проблемите, пред които сме изправени всеки сезон. Гордеем се, че работим ръка за ръка с нашите партньори от Добруджанския овощарски съюз и Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните. Искаме с преработватели, търговци на едро и дребно и потребителите да разберем как изглежда бъдещето на индустрията ни, въз основа на изискванията на всички страни“, каза Николай Колев, председател на Съюза на Дунавските овощари.

Тенденциите, които се откроиха по време на форума, показват, че цената вече е основен фактор за покупка и въпреки възстановяването на пазара след COVID, за някои потребители значението на критерии като устойчивост, регионалност и органични продукти, е намаляло. Екстремните метеорологични условия също са част от неблагоприятните фактори, които засегнаха производителите. Значително се е увеличила себестойността на продукцията, след като войната в Украйна беше последвана от рязко покачване на цената на различни суровини, като торове, горива, енергия и труд. В някои райони производството беше намалено или дори спряно.

Секторът е застрашен от рецесия и точно в такива моменти участието в международни изложения се превръща в двигател за преодоляване на трудностите. Признаците за плахо подобряване в областта на логистиката е добър знак, но остават сериозни предизвикателства, като по-малко атрактивни обменни курсове на еврото, ограниченият брой шофьори на камиони в Европа и по-високите цени на горивата. Затова от Съюза на Дунавските овощари сме още по-мотивирани да оказваме допълнителна подкрепа на родните фермери да реализират продукцията си със самочувствие за нейното качество и вкус“, каза още Николай Колев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари