Съветници от ГЕРБ: Община Русе плаща 3 пъти по-скъп ток

0
Повдигат въпроси з косенето на тревата в града и миенето на улиците
Повдигат въпроси з косенето на тревата в града и миенето на улиците Видео: Русе Медиа

Общината плаща 2-3 пъти по-висока цена за ток заради забавена обществена поръчка за избор на доставчик на ток.

Това заявиха на пресконференция днес общинският ръководител на ГЕРБ и председател на групата съветници Бедрос Пехливанян и общинският съветник от ГЕРБ Светлозар Симеонов. Това ще бъде и едно от основните питания на ГЕРБ на предстоящата сесия на Общинския съвет на 21 май.

Според Пехливанян кметове на малките населени места няма как да плащат тези разходи и е възможно да останат без ток. „Тази разлика, която те ще трябва да платят, а и Русе, в условията на извънредни разходи заради COVID 19, ще доведе до това, че най-вероятно някои малки населени места ще трябва да се лишат от електричество“, каза той, предава Русе Медиа.

Старата цена, която общината е плащала на свободния пазар до края на февруари, е 82, 84 лв. за мегават/час. През март тя рязко скача на 163 лв. за мегават/час, а през април вече е 173 лв., обясниха съветниците.

По Закона за енергетиката юридическите лица могат да си изберат или сменят доставчика на електроенергия от 1-ви до 10-ти февруари, като се подписва двугодишен договор. Ако няма договор се купува електроенергия от доставчик на последна инстанция, който в случая е Енерго Про, но цената е много по-висока. „По неясни причини Общината не е сключила договор в законовия срок. Оправданието, че заради министерска заповед във връзка с коронавируса, това не може да се обжалва. Трябваше от 1 март общината да има нов доставчик, но такъв няма“ обясни Симеонов.

От общината от своя страна заявиха, че няма да коментират темата преди сесията на Общинския съвет.

Съветниците от ГЕРБ имат и други питания – Бедрос Пехливанян ще поиска информация дали и кога ще има нова структура на Община Русе и какви ще са икономическите мерки след края на извънредното положение. Алисе Муртезова има питане за обновяването на градския транспорт в Русе и закупуването на нови електробуси и тролейбуси със средства, осигурени по оперативна програма “Околна среда”. Проф. Михаил Илиев задава въпроси за косенето на зелените площи в града и миенето на улици, а Наталия Кръстева ще внесе докладна записка за създаването на временна комисия за електронното гласуване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари