ГЕРБ - Русе са против медицинските дружества да плащат дивидент

2
Новата структура на Общината не цели оптимизиране, а разместване, пишат от партията
Новата структура на Общината не цели оптимизиране, а разместване, пишат от партията

ГЕРБ: Новата структура на Общината не цели оптимизиране, а разместване

Общинските съветници ще настояват медицинските дружества да не плащат дивидент

Общинските съветници от ГЕРБ няма да подкрепят новата структура на Общината и ще настояват медицинските дружества да не плащат дивидент. Това стана ясно на пресконференция днес, на която позиции от името на цялата група изразиха Бедрос Пехливанян, Алисе Муртезова и Орлин Дяков, пишат от партията във Фейсбук.

Предложената структура няма видим хоризонт за европейското развитие на Русе и за реалните цели, а именно оптимизация, тъй като видно от графиката се запазва броят на администрацията. Не се цели оптимизиране, а разместване“, заяви Бедрос Пехливанян. По думите му, всички действия по отношение на преструктурирането са в интерес да бъдат назначени определени лица, а червената метла да премине през работещите и доказали се хора. Според Орлин Дяков липсват образовани и умни хора, липсват кадри, които да желаят да работят в администрацията, а най-тревожен е фактът, че образовани млади хора с по няколко езика напускат.

Бедрос Пехливанян заяви още, че не е ясна основната цел на така предложената структура. „Очевидно това не са европейските проекти, не е култура, образование, не са младежки дейности и спорт, които някой е решил да слее със здравеопазване и социални дейности…. Кой е този компетентен човек, който ще разбира от всичко това?! Т.е трябва да има експертиза на Вундеркинд, за да ръководи такава широкообхватна дирекция“, заяви още председателят на групата съветници на ПП ГЕРБ. Той постави въпроса и какво ще се случи с пенсионерите, тъй като продължават да се назначават нови.

На сесията в четвъртък Алисе Муртезова ще предложи общинските търговски дружества – лечебни заведения да не плащат дивидент - 15% отчисление за Община Русе от печалбата по Годишните отчети за финансовата 2019 г., както иска администрацията. „Медицинските дружества трябва да имат свободата да инвестират в нови дейности, сграден фонд и модерна апаратура, както и в привличане на специалисти“, каза Муртезова.

По думите й, във време, в което бизнесът закупуваше предпазни средства на всички лечебни заведения, Община Русе иска дивидента с един единствен мотив, защото са търговски дружества. „Всички политици във времето са били далновидни във вземането на решения и не са посягали на здравеопазването. Сега печалбите са направили впечатление на общинска администрация. Тяхната роля е най-вече социална. Направихме анализ с всички лечебни заведения, контролът трябва да се продължи, трябва да има строга отчетност, но всичко да е добре обмислено“, заяви още Муртезова.

Орлин Дяков сподели, че на тази сесия колегите му ще имат седем питания, като едно от най-важните е свързано с проведените конкурси за директори на общински предприятия от Община Русе. Той поставя редица въпроси, свързани със законосъобразността на провеждане на процедурите, които следва да получат отговори на предстоящата сесия. „Има още поставени важни въпроси от наши съграждани, но не можем да ги зададем на една сесия, като един такъв проблем е свързан със задръстванията на Дунав мост и защо Общината не е предприела необходимите действия, за да работи заедно с КАТ в тази посока“, заключи Бедрос Пехливанян

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари