Съветници на ГЕРБ предлагат данъкоплатците от цялата страна да плащат за такситата в София

3
Над 50% от данъка им да се поеме от централния бюджет, искат хората на Борисов в столицата
Над 50% от данъка им да се поеме от централния бюджет, искат хората на Борисов в столицата Снимка: БГНЕС

Над 50% от данъка им да се поеме от централния бюджет, искат хората на Борисов в столицата

Управляващите от ГЕРБ в София искат и през следващата година всички данъкоплатци в държавата, независимо къде живеят, да платят данъка на шофьорите на таксита в столицата. Мотивът за това скандално предложение е пандемията, въпреки че в града отдавна няма никакви ограничения, а компаниите вдигнаха драстично цените.

Общинските съветници от групата на ГЕРБ - СДС предлагат облекчение за таксиметровите шофьори, съобщиха от Столичния общински съвет, предава вестник "Сега".

Представителите на ГЕРБ Зафир Зарков и Християн Петров и шефът на транспортната комисия Карлос Контрера от ВМРО ще внесат доклад, с който данъкът върху таксиметровия превоз през 2023 г. ще е в размер на 850 лв., от които само 300 лв. ще се заплащат от превозвачите, а разликата ще се поеме от държавния бюджет, който трябва да компенсира бюджета на общината. По същия начин управляващото мнозинство в София намали налога на такситата и през ковидните 2021 и 2022 г.

Аргументът на съветниците е, че в условията на продължилата близо 2 години ковид обстановка в страната и съществуващото международно положение, прогнозите за икономическите последици върху различните браншове е в непрекъсната динамика, а оценката на икономическите ефекти е изключително сложна. Освен това се наблюдава и драстично нарастване на разходите при предоставянето на транспортни услуги с оглед драстично увеличените цени на горивата, ел. енергията, разходите за персонал. В предложението се отчита и спадът в потреблението на услуги, в това число туристически, транспортни и други, вследствие на здравната и икономическата криза“, се казва в мотивите на вносителите да разпределят таксиметровия данък в София върху всички българи.

Въпреки че на 1 януари 2022 г. таксиметровите услуги в София поскъпнаха сериозно, през септември компаниите от бранша поискаха ново повишение на минималната и максималната тарифа за километър пробег. Както е известно, съгласно Закона за автомобилните превози общинските съвети определят долната и горната граница на тарифите за таксиметров превоз на пътници. Отколешна стратегия на големите компании в София е да возят на минималните тарифи и периодично да искат СОС да ги повишава, вместо сами да вземат решението за поскъпването и съответно - неговите негативи.

Едното от исканията на таксиметровия бранш в столицата през септември бе най-ниската и най-високата цена за превоз да се вдигне с 15 на сто. По време на самото заседание на транспортната комисия друго таксиметрово сдружение предложи увеличението да е 20 на сто. В началото на 2022 г. тарифите на такситата се увеличиха с около 40 процента, като сега минималната дневна тарифа в София е 1,05 лв. на километър, а минималната нощна – 1,21 лева. Максималната през деня пък стана 1,78 лв., а през нощта– 2,19 лв. През зимата на 2021 г. пък бяха увеличени и първоначалните такси, на които фирмите в София возят. Освен ново увеличение на цените, съюз „Такси“ поиска още за поредна година Столична община да определи възможно най-ниската ставка на данъка за извършване на таксиметрова дейност през 2023 г. – 300 лв.

ГЕРБ обича да ухажва таксиметровите компании заради силата им за изнудване. Последно таксита блокираха София след спречкване на пътя, при което почина техен колега. Оказа се, че той е починал от инфаркт, а не от бой.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    15
    Анонимен
    Тия с минусите са пълни глупаци.най вероятно същите дето приказват под сурдинка ,клепат колегите си и възхваляват шефа .и след тихо се възмущават от ниската си заплата.с хронично хемоиридясали задници преминали 55+и живота им отишъл в някой цех и само си ръсят злобата по сайтовете.но на чугунени промити глави няма как да им го обясниш.заслужавате си съдбата 🤣🤣🤣
  • -3
    14
    Анонимен
    Другия път някой от провинцията като поиска по висока заплата от шефа си го подкрепете.не да го плюете като се съберете на фас паузата.и след това пред шефа да се биете в гърдите как сте били големи бачкатори пък оня бил некадърен, мързелив нищо не ставало от него и само приказвал и да го махате.и после да говорите под сурдинка за шефа и фирмата си и колко сте недоволни от тях .и на другия ден пак сляпо да защитите интереса на шефа си.защото този който иска по справедливо заплащане естествено че ще отиде в София където има повече варианти за развие.а не да изпадне в плювалната масовка на малкия град
  • -3
    13
    Анонимен.
    Тук коментиращите са си пратили там децата да учат , работят и живеят после ръсят злобни коментари във сайтовете.там са вашите роднини ,вашите хора.там не живеят никакви софиянци и шопи , живеят вашите близки.защо не ги държите по родните им места и тогава да имате основание да ръсите злобни коментари и да плюете.населението на София е отражение на цялата страна, защото те не са раждани и живяли там.всички са пришълци.така че на виновни шопите.по скоро наглите българи не се спряха
  • 2
    12
    Анонимен
    То шопи няма отдавна там.някой ако си мисли че са кореняк софиянци жестоко се е объркал.всичкото е сбирщина от всичките краища на българия.по големи празници няма почти жива душа в София
  • -3
    11
    Анонимен
    Ами като гледам май София е България.само два милиона живеят там и още колко пътуват всеки ден до работа там от околните места.ката гледам другите градове се стопяват а всичко живо е във София.паралелна реалност ,паралелна България
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари