Съвети за справяне с тормоза на работното място

2
Останете неутрални, запазете спокойствие и спазвайте добрия тон - това са най-добрите начини на действие при тормоз на работа
Останете неутрални, запазете спокойствие и спазвайте добрия тон - това са най-добрите начини на действие при тормоз на работа

Останете неутрални, запазете спокойствие и спазвайте добрия тон - това са най-добрите начини на действие при тормоз на работа

Тормозът на работното място е сериозен проблем, който може да има пагубно влияние върху психическото и физическото здраве на потърпевшите. Ако смятате, че сте жертва на тормоз, има няколко неща, които можете да направите, за да се справите с него.

Първо, важно е да обмислите ситуацията. Не бързайте да правите прибързани заключения и не действайте емоционално. Отделете малко време, за да оцените положението и да определите дали „тормозът“ е бил просто еднократен инцидент или нещо, което изглежда, че ще се развие в продължаващо малтретиране.

Ако се окаже, че става въпрос за продължаващ тормоз, важно е да не приемате ситуацията лично. Не забравяйте, че когато някой ви обижда, това е свързано с дефицити от негова страна. Често пъти „насилникът“ действа по този начин, тъй като той самият изпитва несигурност, ревнува или пък има силно изразено чувство за контрол. Вместо да се опитвате да разберете мотивите на „насилника“, поставете сами за себе си здрави емоционални граници.

Накрая, важно е да запазите спокойствие и да не се поддавате на негативните нападки. Ако това се случи по време на работа, реагирайте любезно и професионално. Така ще покажете, че не сте жертва и че няма да се поддадете на провокации.

Ето няколко конкретни съвета за това как да се справите с тормоза на работното си място:

  • Ако е възможно, поговорете с колегата или шефа си, който ви тормози. Опитайте се да разберете защо се държи по този начин и да постигнете споразумение за това как да се държат в бъдеще.
  • Ако разговорът не доведе до резултати, говорете с вашия мениджър или с друг член на ръководството на компанията.
  • Ако ситуацията е особено тежка, можете да подадете жалба до съответните институции.

Не забравяйте, че не сте сами. Тормозът на работното място е реален проблем, но има начини да се справите с него. Ако се чувствате жертва на тормоз, не се страхувайте да потърсите помощ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари