Д-р Надя Танева: Малтретираното дете никога не е споделяло за тормоз

0
По думите ѝ както учителите му, така и личният му лекар са могли да го посетят в дома му - при съмнение за нередност
По думите ѝ както учителите му, така и личният му лекар са могли да го посетят в дома му - при съмнение за нередност Видео: NOVA

По думите ѝ както учителите му, така и личният му лекар са могли да го посетят в дома му - при съмнение за нередност

Детето не е било комуникативно и никога не е споделяло за тормоз. След като е бил получен сигнал, то е настанено в Център от семеен тип и впоследствие хоспитализирано. Дежурят при него постоянно социални работници, а и биологичният баща е с него. Когато го изпишат, ще се върне в социалната услуга и след това ще се решава къде ще пребивава. В момента социалният работник и детето редят пъзел. Няма пречка да се отглежда в семейна среда. Това каза в ефира на NOVA д-р Надя Танева, изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане относно случая на жестокост, упражнена над 5-годишно момченце от Пловдив.

Детето е било обезобразено след побой от страна на мъжа, който живеел с майката. На места косата на детето е горена и липсва част от кожата на главата му. От прокуратурата в града съобщиха, че мъжът многократно е малтретирал детето физически и вербално.

По думите ѝ както учителите му, така и личният му лекар са могли да го посетят в дома му. "Това може да се случи, ако някой е имал съмнение, че нещо нередно се случва. Не е имало никаква информация, че има насилие, така че да има доста по-ранна реакция. Дори самият биологичен баща в началото на декември е бил в България и е казал в разговор със социалните служби, че е бил с детето си. Той не е забелязал никакви наранявания, а от детската градина твърдят, че майката е представила медицински документи, че детето е болно и затова не посещава заведението. Всички специалисти имат информация до края на ноември, а от началото на декември е в семейна среда, където майката казва, че го лекува", обясни тя.

Според нея бащата е заявил желание да се грижи за детето си. "Това обаче може да се случи след доклад на социалните служби в Германия, където той пребивава. Ако те установят, че мъжът е способен да се погрижи, родителските права могат да бъдат отнети от майката. Детето няма как да се върне при нея", категорична е д-р Танева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари