Съвети как да изберем зряла и сладка диня

2
Вече сме в сезона на кралицата на плодовете през лятото
Вече сме в сезона на кралицата на плодовете през лятото

Вече сме в сезона на кралицата на плодовете през лятото

Основният плюс на лятото е, че можете да ядете пресни сезонни плодове до насита. Череши, кайсии, нектарини, пъпеши - всички тези дарове на природата най-накрая придобиват богат вкус. С настъпването на август към тях се присъединява динята, кралицата на плодовете.

1. Кога да си купим диня?

Сезонът на дините започва през август. По това време тези плодове придобиват цвета и вкуса, за които са обичани. Абсолютно същият е случаят с пъпешите.

Но дори когато купувате диня през август, трябва да знаете няколко прости нюанса, които ще ви помогнат да изберете плод със зряла и ароматна вътрешност, пише "Актуално".

2. Каква трябва да бъде кората на динята?

Кората на динята не трябва да е напукана, механично повредена или надраскана. Чрез такова увреждане микробите могат да навлязат в пулпата. Ето защо е по-добре да не купувате такъв плод.

Какво казва цветът на кората?

Кората на класическата раирана диня трябва да е в ярък цвят. Интензитетът показва зрелостта на плода: това означава, че е лежало под слънцето дълго време.

• Жълтото петно отстрани показва, че динята е лежала от тази страна, докато е узрявала.

• Ако върху кората има бял оттенък, това означава, че плодът не е лежал върху земята много дълго време. Допустимият размер на бялото петно е от 5 до 10 сантиметра в диаметър.

3. Какъв размер диня е най-добре да купите

Голямата диня не гарантира меден вкус, по-вероятно е да има нитрати. Твърде малка диня също е по-добре да не се взема: най-вероятно тя все още не е узряла. Най-добрият вариант е средно голяма диня.

4. "Момче или момиче"

Когато дините цъфтят, те имат женски и мъжки цветове. Така че разделянето на дините на момчета и момичета не е изобретение. Въпреки това, няма нужда да губите време, опитвайки се да определите пола на плода в супермаркета или пазара.

5. Как трябва да звучи една зряла диня?

Друг важен момент е звукът. При неузрялата диня той ще е глух, но зрелият плод ще звучи ясно и гръмко.

6. Какво казва опашката на плода?

Ако стъблото е зелено, тогава динята е откъсната скоро. Ако е изсъхнало, са я брали поне преди седмица. При зряла диня опашката винаги е тънка, ако е плътна и дебела - знак, че плодът не е узрял.

7. Къде е най-добре да купите диня?

Най-доброто място за пазаруване е супермаркет или магазин за хранителни стоки. Тоест места, където се спазват стандартите за съхранение, специалните условия и близостта на стоките. Когато купувате диня на пазара, препоръчително е да поискате от продавача сертификат.

Ако продавачът няма сертификат или не е предоставен по различни причини, по-добре е да откажете покупката. По-добре да сте в безопасност. Също така не опитвайте нарязани плодове: няма гаранция, че ножът, с който са били нарязани, е чист и самите продукти са измити. Не са малко случаите на отравяния, настъпили поради нехигиенични условия

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари