Съвестта винаги казва истината!

1
"Слушайте съвестта си” е най-големият подарък, който всеки може да направи за себе си
"Слушайте съвестта си” е най-големият подарък, който всеки може да направи за себе си Видео: bTV

Посещението на папа Франциск в България е белязано именно от труда на живота на Анжело Ронкали, казва в коментара си Светослав Иванов по bTV.

Ватиканските музеи са събрали някои от най-значимите произведения на изкуството на човешката цивилизация. Ако отидете в Рим, непременно си отделете достатъчно време, за да се разходите из залите. Дъхът ви ще спре пред една картина, която е почти четири метра висока и осем метра широка. Това е картината „Крал Ян Трети Собиески спасява Виена”.

На платното е изобразен моментът, в който полския крал, изпраща съобщението за победата над Османската армия, водена от Кара Мустафа. Централна и Западна Европа се спасяват от съдбата на източната част на континента, покорена от османците три века по-рано. „Дойдох. Видях. Бог победи”. Това са думите на Ян Собиески, след края на битката.

Анджело Ронкали дошъл в София в драматично време. Атентатът в църквата „Света Неделя” от пролетта на 1925 година, разтърсил България и цяла Европа. Той бил толкова зверски, че целият свят бил потресен. Ронкали бил военен пастор по време на Първата световна война. Патриот, който след като вижда ужасите на войната си обещава, че ще посвети живота си на стремежа за мир между хората. А София го посреща с кървав терористичен акт, който ще го накара още по-убедено да се бори с тъмната страна у човека до края на живота си. Мирът е невъзможен без справедливост. Мирът е невъзможен докато съществува неравенството. Мирът е невъзможен, ако няма достатъчно хора с добра воля. Все думи на бъдещия папа Йоан XXIII. Понтификатът на дипломата се развива в момент, в който света е на ръба на ядрена война. През 1961 г. се издига Берлинската стена. Година по-късно, Съветския съюз планира да изпрати ядрени ракети в Куба. И папата решава да действа – ражда се призива „Мир на земята”, едно неповторимо съчинение, което изиграва и посредническа роля за избягване на глобален сблъсък, който може да погуби милиони. Както пише доцент Кирил Карталов, това е първата синтезирана християнска мисъл по въпроса за мира. Посещението на папа Франциск в България е белязано именно от труда на живота на Анжело Ронкали – „Pacem in Terris”. И двамата са личности, готови да заемат категорична позиция срещу несправедливостта и двамата зоват за разоръжаване. Франциск пристига в толкова скъпата за своя предшественик България, избирайки за мото заглавието на завета на „Българския папа”.

И ако се питате защо, причината не е сантиментална. Аналогията с времето на понтификатът на Франциск и драматичните времена, през който Анжело Ронкали се превръща в Йоан XXIII е изключително силна. Нима днес несправедливостта и неравенството по света, които да тласкат милиони към война? Нима парите и стремежа към придобивки не отдалечават хората от добротата и смирението, заложени във всички световни религии? Нима само преди няколко дни човек с боядисана брада, за когото се твърди, че е Абу Бакр ал-Багдади не призова за „война срещу кръста”? Нима тези, които протягат едната ръка за мир, не продават оръжие с другата?

„Слушайте съвестта си”, призовал „Българския папа” и Кенеди, и Хрушчов. А какво по-символично място за отправяне на послание за мир по света от центъра на София? Неочаквано, Висшият клир забрани на православни духовници да участват в службите на папата, но съм сигурен, че много от тези хора ще са на площада, заедно с децата си – като човешки същества, които вярват в доброто и мира. И не признават разделения, които нито са рожба на тяхното време, нито отговарят на техните ценности. „Слушайте съвестта си” е най-големият подарък, който всеки може да направи за себе си. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ставам все по привлекателна за мъжете! Вече имам 200 буркана лютеница и 400 литра ракия!

Харесай Дунавмост във Фейсбук