Саудитска Арабия е съгласна на частично прекратяване на бомбардировките в Йемен

0
По този начин Риад и йеменските бойци хуси, с които кралството се бори, се опитват да сложат край на четиригодишната война
По този начин Риад и йеменските бойци хуси, с които кралството се бори, се опитват да сложат край на четиригодишната война Снимка: ЕПА / БГНЕС

Саудитска Арабия се е съгласила на частично временно прекратяване на огъня в четири области на Йемен, включително в столицата Сана, която е под контрола на бунтовниците хуси от 2014-а година насам, съобщава "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на неидентифицирани лица, запознати с плановете на Риад, предава БНР.

По този начин Риад и йеменските бойци хуси, с които кралството се бори, се опитват да сложат край на четиригодишната война, превърнала се във фронтова линия и на по-широк регионален сблъсък на Саудитска Арабия с Иран.

Според същите източници на "Уолстрийт джърнъл" Саудитска Арабия би искал да разшири примирието и към други части на Йемен, ако взаимното прекратяване на огъня в тези области се спазва.

Решението на Саудитска Арабия следва изненадващ ход през миналата седмица от страна на Политическия съвет на хусите да обяви едностранно прекратяване на огъня в Йемен. Това стана само дни, след като хусите поеха отговорността за въздушните удари с дронове и с крилати ракети срещу ключови петролни обекти на компанията "Сауди Арамко", които са съществена част от общата петролна промишленост на Саудитска Арабия. Самите хуси изстреляха нови две ракети по Саудитска Арабия по-рано тази седмица, но ударът не беше възприет от управляващите в Риад като сериозна атака, която би подкопала новите усилия за прекратяване на огъня.

Макар и все още непотвърдена, днешната информация засилва надеждите за отслабване на напрежението в Близкия Изток и предизвиква по-нататъшно поевтиняване на петрола.

Ноемврийските фючърси на петрола брент се понижават с 1,15% към $ 62 за барел, като отново оправят поглед към тазседмични дъна около 61,50/61,30 долара за барел.

Аналогичните фючърси на американския лек суров петрол пък поевтиняват с 0,9% обратно под $ 56 за барел, след като по време на търговията в четвъртък те удариха ценово дъно около 55,50 долара за барел, връщайки се по този начин обратно към равнищата от 13-ти септември - само ден преди въздушните удари спрямо важни петролни съоръжения на "Сауди Арамко", които изстреляха за кратко цените и на двата типа петролни фючърси с над 15% към 4-месечни върхове съответно около $70 за барел за брент и около $63,30 за барел за американския лек суров петрол.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари