Глад е надвиснал над 10 милиона души в Йемен

0
Два милиона деца, плюс милион бременни или кърмещи жени, се нуждаят от лечение поради остро недохранване в Йемен
Два милиона деца, плюс милион бременни или кърмещи жени, се нуждаят от лечение поради остро недохранване в Йемен Снимка: БГНЕС

Близо 10 милиона души са изправени пред остър недостиг на храна в Йемен и са необходими спешни действия за предотвратяване на глад, казват от Световната програма за храните на ООН

WFP заяви, че са нужни 737 милиона долара до края на годината, за да продължи програмата си за помощ в страната, разкъсвана от войната, която е обхваната от това, което ООН нарича най-тежката хуманитарна криза в света, предава Канал 3

"Хуманитарната ситуация се влошава с тревожна скорост, тласка хората към ръба", заяви говорителят на WFP Елизабет Бирс на виртуален брифинг в Женева. "Трябва да действаме сега. Ако изчакаме гладът да бъде обявен, вече ще е късно, тъй като хората вече ще умират".

Тя каза, че предупредителните знаци за глад вече са налице.

"Йемен е изправен пред криза на няколко фронта. Вносът намаля, цените на хранителните стоки се покачват, риалът е в свободно падане, а резервите в чуждестранна валута се приближават до пълното изчерпване", каза Бирс.

Тя заяви, че повече от 20 милиона души са с несигурен достъп до храна в Йемен, от които 13 милиона получават хуманитарна хранителна помощ.

Междувременно два милиона деца, плюс милион бременни или кърмещи жени, се нуждаят от лечение поради остро недохранване.

Бирс каза, че разпределението на WFP намалява с всеки месец в северната част на страната и агенцията на ООН се надява, че няма да се налага да прави същото и на други места.

Войната на Йемен между подкрепяните от Иран бунтовници хусити и проправителствени войски ескалира през март 2015 г., когато военната коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, се намеси срещу въстаниците, които контролират големи части на Йемен, включително столицата Сана.

Убити са десетки хиляди, приблизително четири милиона разселени и 80 процента от 29 милиона души са зависими от помощ за оцеляване.

Пандемията на коронавирус също бушува без проверка в страната.

ООН набра само около половината от необходимите 2,41 милиарда долара помощ за Йемен по време на конференция за донори през юни, организирана съвместно от Саудитска Арабия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари