Съставка в розмарина блокира способността на SARS-CoV-2 да заразява клетките

1
Това откриха специалисти от изследователския център "Скрипс рисърч"
Това откриха специалисти от изследователския център "Скрипс рисърч"

Съединение, което се съдържа в билката розмарин, може да бъде оръжие в борбата с вируса SARS-CoV-2, който причинява Ковид-19, установиха американски учени, цитирани от електронното издание Юрикалърт, съобщи БТА.

Специалисти от изследователския център "Скрипс рисърч" откриха, че карнозната киселина успява да блокира взаимодействието между външния шиповиден протеин на вируса и рецептора АСЕ2, чрез който заразата навлиза в клетките.

Научният екип е представил доказателства и е разгледал такива от предишни изследвания, според които това съединение в розмарина оказва положително въздействие и при сериозни възпалителни процеси - както при тежък Ковид-19, така и при други заболявания като болестта на Алцхаймер.

"Смятаме, че карнозната киселина, или подобрено нейно производно си струва да се изследва като потенциално евтино, безопасно и ефективно лечение за Ковид-19 и за някои други възпалителни процеси", казва професор Стюарт Липтън, който е сред авторите на изследването.

В хода на проучванията е анализиран противовъзпалителният ефект на карнозната киселина върху имунните клетки, които предизвикват възпаление при новия коронавирус и при болестта на Алцхаймер. Американските експерти предполагат, че съединението в розмарина може да бъде полезно не само при новия коронавирус, но и при случаи на постковиден синдром, свързани с когнитивни нарушения.

Експериментът показва също, че карнозната киселина директно блокира способността на SARS-CoV-2 да заразява клетките, а при по-високи концентрации дори се наблюдава увеличаване на възможностите ѝ да спре инфекцията.

Учените от Изследователския институт "Скрипс рисърч" активно работят, за да синтезират и да тестват по-мощни производни на карнозна киселина с подобрени характеристики на лекарство за потенциална употреба при заболявания, свързани с възпаления.

Резултатите от изследванията са публикувани в изданието "Антиоксидантс".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари