Съсипват културното наследство на Русе!

0

Съсипват културното наследство на Русе, а Министерството на културата, Инспектората за недвижимо културно наследство, Националният институт за недвижимо културно наследство, прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, отказват да се намесят.

На 20 септември при строителни работи, на ул. "Славянска" в Русе, при разкриване на асфалтова настилка, бе открита автентичната ул. "Търговска", първата павирана улица в България, построена през 1880 година, с павета внесени от Марсилия. Улицата бе в идеален вид! Без никакви увреждания, с широчина около 10 метра и дължина над 300 метра, застлана с оригиналните павета, внесени през 1880 година!

Представете си какво културно и историческо наследство! В други държави, от много по-малки находки се прави сензация и обекта се превръща в туристическа атракция. За годината на построяване има писмени свидетелства в Държавен архив Русе и Окръжна библиотека - Русе. За закупуването на тези павета, през 1990 година е започнал съдебен процес, срещу Никола Обретенов, който първоначално е бил осъден, за подкуп (един сервиз), след това е бил оправдан.

На същия ден 20 септември изпратихме сигнал до Националния институт за недвижимо културно наследство.
Съгласно Закона за културното наследство, строителните работи трябваше да бъдат незабавно спрени, а кмета да назначи комисия, която да оцени обекта и предпише марки за съхранението му. Нищо такова не се случи.

На следващият ден 21 септември изпратихме второ писмо до НИНКН.
На 21 септември изпратихме сигнала до г-жа Янчева от Инспектората за недвижимо културно наследство, към министерство на Културата.

На следващият ден 22 септември, използвайки почивния ден и липсата на работещи институции, багери изровиха половината улица и изнесоха паветата в неизвестна посока. Във "Фейсбук" се пише, че паветата се изнасят от румънска фирма за Франция.

Още на 22 септември подадохме сигнал до дежурния на Върховна касационна прокуратура, изпратихме го в електронен вид на формата за подаване на сигнали  на сайта на прокуратурата http://www.prb.bg/bg/#send-signal .

Едва на 2 октомври от телефонен разговор разбрахме, че същият ден 02.10.2017г. сигналът е бил разпределен на прокурор. Вх. № във ВКП е 46395/22.09.2017г. , номер на образуваната преписка е 9935/2017 на ВКП.

На 22 септември има две обаждания на спешен телефон 112 с които се съобщава са извършваното престъпление - унищожаване на културна ценност.

На 26 септември, от телефонен разговор с г-жа Янчева, от Инспектората, разбрахме, че сигналът още не е заведен в деловодството на инспектората, опита се да ни препрати да изпратим сигнала до министъра. От разговора стана ясно, че нито един сигнал не се разглежда без да е наредено от зам. министъра!??
На 28 септември писмено поискахме от НИНКН отговор, къде е сигнала.

На 29 септември получихме отговор, че сигналът не е заведен в деловодството, защото не се отнасял до тях.

Днес обектът на културното наследство е съсипан, благодарение на безхаберието на държавата и община Русе. Чиновници от община Русе лъжат, че улицата е строена през трийсетте години на миналия век. Документите са неоспорими - годината е 1888.

Уважаеми госпожи, господа Журналисти!
Помогнете да бъде прекратено безобразието. Питайте институциите - Защо сигнал подаден на 20 септември, още не е проверен до днес 2 октомври?

Какво правят НИНКН, Инспектората за културно наследство към Министерството на културата, Прокуратурата, МВР, тел. 112, кмета на община Русе ?
В крайна сметка - за какво да им плащаме заплатите?

Моля направете случаят достояние до всички българи - да знаят какви чиновници хранят с данъците си и кой е виновен за съсипването на културното богатство?

Автор: Бойко Никифоров / Гражданско движение "Бъдеще за Русе"

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари