Навръх празника разбиха паветата по улица "Славянска"

1

Читател от Русе е сигнализирал DNES.bg, че навръх Деня на Независимостта, в града багери са премахнали паветата на първата павирана улица в България.

"Тя се намира на улица "Славянска", като автентичната настилка е от базалтови павета и е на 137 години. Улицата е построена през 1880 като паветата са носени от Австрия с кораби по река Дунав. През социализма, преди посещението на Фидел Кастро в града, улицата с паветата е покрита с асфалт за броени часове, без никакво съгласуване с Министерството на културата и НИНКН. Вчера, на 21 септември, по време на изпълнение на европейски проект, асфалтът беше премахнат като паветата са оказаха напълно запазени под асфалта. Скандалното е, че обществеността не е била запозната преди започването на проекта, че отдолу има автентичния паваж. А най-вероятно и от Община Русе не са знаели какво ще се намери. Днес обаче, на 22 септември, един ден по-късно, багери ударно махат паветата и вече 1/3 от улицата я няма", алармира гражданинът.

"Ул. "Славянска" има изключителна историческа стойност, не само като първата павирана улица в България, но и също като улицата, на която се намират Търговската къща на Канети (Елиас Канети е единствения български носител на Нобелова награда за литература и улицата е описана в книгата му "Спасения език"), редица търговски къщи, банки, бившите посолства на Австро-Унгария и Италия. Перпендикулярно на улицата се намира и резиденцията на Александър Батенберг", допълва читателят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари