САЩ ще бранят правата на европейците

0
Тази мярка на Вашингтон се очаква да даде важен принос към постигнатото този месец споразумение между ЕС и САЩ
Тази мярка на Вашингтон се очаква да даде важен принос към постигнатото този месец споразумение между ЕС и САЩ Снимка: БУЛФОТО

Президентът на САЩ Барак Обама подписа закона, който разширява действащите в САЩ механизми за защита на личните данни на гражданите и върху граждани на ЕС, като им позволява да действат за такава защита чрез съдилищата в САЩ, предаде ДПА, цитиран от БТА.

Обама даде висока оценка на закона, който "ще позволи личните данни на всеки да бъдат защитени по най-силния възможен начин чрез нашите закони за защита на личната информация на гражданите и това се отнася не само за американските, но и за чуждестранни граждани".

Правителството на САЩ ще определи гражданите на кои чужди страни ще могат да се ползват от американските закони за защита на личните данни, за да коригират информацията в своите досиета и да предприемат правни действия в американски съдилища, ако правителството на САЩ незаконно разкрива тяхна лична информация.

Вносителите на закона смятат, че той ще укрепи трансатлантичесите отношения и ще даде на европейските граждани същите права, които американските граждани имат в европейските съдилища.

Тази мярка на Вашингтон се очаква да даде важен принос към постигнатото този месец споразумение между ЕС и САЩ за нова система за защита на трансанлантическия пренос на данни.

Изготвянето на това споразумение се наложи, след като съдът на ЕС отмени съществуващата от 2000 г. насам система, регулираща споделянето на данни между фирмите в ЕС и САЩ.

Съдът прецени, че тази система не гарантира пълна защита на правата на гражданите на ЕС, което създаде сложни юридически проблеми на фирмите от двете страни на Атлантика.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари