САЩ са поразили повече от 85 цели в Сирия и Ирак

0
Въздушните удари са срещу подкрепяни от Иран групировки
Въздушните удари са срещу подкрепяни от Иран групировки

Въздушните удари са срещу подкрепяни от Иран групировки

Централното командване на САЩ съобщи, че на 1 февруари неговите сили са извършили въздушни удари по повече от 85 цели в Ирак и Сирия. Основната цел са били силите на Корпуса на гвардейците на ислямската (КГИР) революция на Иран.

Президентът на САЩ Джо Байдън е наредил ударите да бъдат извършени като отговор на убийството на трима американски войници на 28 януари в Йордания, съобщава БГНЕС.

Тази неделя трима американски войници бяха убити в Йордания от безпилотен самолет, изстрелян от войнствени групировки, подкрепяни от Корпуса на гвардейците на ислямската революция на Иран (КГИР). По-рано днес присъствах на достойното завръщане на тези смели американци във военновъздушната база Дувър и разговарях с всяко от семействата им. Днес следобед по мое нареждане американските военни сили нанесоха удари по цели в обекти в Ирак и Сирия, които КГИР и свързаните с него милиции използват за нападения срещу американските сили“, каза Байдън.

Ирак на свой ред критикува хода на Вашингтон, като говорителят на премиера Мохамед Чиа ал-Судани заяви, че американските удари представляват „нарушение на иракския суверенитет“.

Тези удари са заплаха, която ще въвлече Ирак и региона в нежелана ситуация с катастрофални последици за сигурността и стабилността на Ирак и региона", каза генерал Йехия Расул.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби отговори, че иракското правителство е било предварително предупредено за ударите.

Мишените бяха внимателно подбрани, за да се избегнат цивилни жертви, и въз основа на ясни, неопровержими доказателства, че са свързани с нападения срещу американски служители в региона", каза говорителят.

Той заяви, че операцията е продължила около 30 минути и „очевидно са били успешни“. Кърби добави, че бомбардировачи В-1, които са носили повече от 125 прецизно управляеми боеприпаси, са участвали в нанасянето на ударите.

Най-малко 18 души загубиха живота си по време на ударите в Сирия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    Stoian
    Тази ,Сирия е странно място,свалете го този Султан,Башар,той ви държи в мизерия,без ток,пари,дрипави сте,друзите започнаха,подкрепете ги..егати тъпите мьрзеливи и прости араби!
  • 6
    4
    чичомиткобрат
    Американците са най-големите терористи на планетата, нагли, безочливи, нахални и алчни и не ги интересува никой друг. Мислят останалите народи за техни слуги и роби. Ама докато има толкова безгръбначни имбецили да им целуват топките, няма да се отървем от тях.
  • 2
    3
    Moni Levi/Levi Moni
    Елате после и на мен да ми го набиете в разпрания джендърски гъз, че вече не издържам. ДеБелян нещо спря да ме пори, ококорената ПеПеруга замина за Щатите да изневерява на Спецов и много съм я закъсал!
  • -7
    2
    Loni mevi
    Избийте ги тези мрьсни руZZшлямци пьрвобитни диваци азиятски маймуни, мрьсни оркски диваци,за нищо не стават,начело с диктатора Владолф, Путлер,свалете го този боклука,не бягайте от Украйна,защитавайте я, мьрзеливи и прости рушлямисти.
  • -7
    1
    Moni levi
    Избийте ги тези мрьсни араби пьрвобитни диваци пустинни маймуни, мрьсни ислямски диваци,за нищо не стават,начело с диктатора Башар, Асад,свалете го този боклука,не бягайте от Сирия,защитавайте я, мьрзеливи и прости араби.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Внимавайте Русенци
    Парка започва да изгубва своята идентичност,лека полека.Русенци,не оставяйте това така......запазете си парка и търсете...
  • Балканеца
    Номер 11, в началото на 20 век в Русе са живеели 30-35 хил човека. Повече ли млади хора е имало спред теб? Именно тогава е...
  • Геро
    Русе се е препълнил с прости и мърляви хора! Съдя по коментарите,защитаващи боклукчийския камион пред храма и по гласуването...
  • Русе
    Слабите страни на Русе са малко млади хора -> малко възможности за социализация за млади хора, както и инономика базирана на...
  • До До 6
    Виждам прави и опънати тротоари в централен южен район и широк център, където живея. Много по-добре е от София, където...