САЩ призовават военни от Венецуела да дезертират

0
Подготвят се нови санкции за увеличаване на натиска върху президента Никола Мадуро
Подготвят се нови санкции за увеличаване на натиска върху президента Никола Мадуро

Съединените щати поддържат директни контакти с военни от Венецуела, призовават ги да изоставят президента Никола Мадуро и също така подготвят нови санкции за увеличаване на натиска върху него, заяви висш официален представител на Белия дом, цитиран от "Ройтерс".

Администрацията на Тръмп очаква военни да изоставят подкрепата си за Мадуро, обяснява представителя в интервю за "Ройтерс", въпреки че само няколко офицери са го направили, след като лидерът на опозицията Хуан Гуайдо се обяви за временен президент, който получи признание от САЩ и десетки други държави, пише News.bg.

"Вярваме, че това са първите камъчета, преди да започнем да виждаме по-големи скали, които се търкалят по хълма. Все още имаме разговори с членове на бившия режим на Мадуро, с военни членове, въпреки че тези разговори са много, много ограничени", допълва представителят на САЩ.

Той отказва да даде подробности за дискусиите или нивото, на което те се провеждат и не е ясно дали подобни контакти могат да създадат проблеми за венецуелския социалистически лидер от страна на военните, които са ключови за властта му.

Тъй като венецуелската армия все още е лоялна към Мадуро, източник от Вашингтон, близо до опозицията, изразява съмнения дали администрацията на Тръмп е положила достатъчно усилия, за да стимулира по-широк бунт в редиците на военните, където много служители са заподозрени в корупция и трафика на наркотици.

Военни се опасяват, че те или техните семейства биха могли да бъдат заплашени от Мадуро, ако дезертират, така че САЩ ще трябва да им предложи нещо, което би могло да надхвърли тези опасения, обяснява Ерик Фарнсуърт, вицепрезидент на "Съвета на Америка" във Вашингтон.

"Зависи от това, какво предлагат. Има ли стимули в тези контакти, които поне ще накарат хората да поставят под въпрос своята лоялност към режима", допълва той.

Американското правителство предполага, че европейските съюзници, вероятно ще направят повече, за да предотвратят прехвърлянето или скриването на венецуелски държавни активи, държани извън страната.

В същото време администрацията на Тръмп подготвя допълнителни санкции срещу Венецуела.

Предишният кръг от санкции бяха насочени към десетки венецуелски военни и правителствени служители, включително и на самия Мадуро, и миналия месец най-накрая удариха жизненоважния петролен сектор на страната от ОПЕК. Но администрацията не успя да наложи така наречените "вторични" санкции, които наказват компании, които не са част от САЩ, но правят на бизнес с правителството на Венецуела или държавната петролна компания PDVSA. 

Официалният представител на САЩ коментира, че Вашингтон разполага с всички налични инструменти за оказване на натиск върху Мадуро и неговите сътрудници "да приемат легитимен демократичен преход".

Американското правителство също преценява за възможни санкции на кубинските военни и разузнавателни служители, които според него помагат на Мадуро да остане на власт, допълва пред "Ройтерс" втори американски представител, запознат с разискванията.

Припомняме, че преди два дни, европейски и латиноамерикански лидери се събраха в уругвайската столица Монтевидео, за да обсъдят план за решаване на задълбочаващата се криза във Венецуела, но се пазят от пряка намеса.

Подкрепената от ЕС група, известна като Международната контактна група за Венецуела, проведе своята встъпителна среща, като представя по-безпристрастен подход, който противоречи на призивите на САЩ и латиноамериканските сили за повече намеса.

Срещата дойде по време на отделна среща на по-твърдата група Лима в Канада, която призова за международни действия срещу венецуелския президент Никола Мадуро, за да го принуди да се оттегли.

По-рано американският президент Доналд Тръмп заяви пред телевизия CBS, че военната намеса е "един от вариантите".

До момента Гуайдо е признат за временен лидер на страната от над 40 държави, сред които САЩ и 20 страни от ЕС, включително България.

На страната на опонента му Николас Мадуро са Русия, Иран, Китай, Турция, Беларус, Боливия, Никарагуа и Салвадор.

Източник: News.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари