САЩ прекратяват търговските връзки с Русия

1
Това значи, че руският внос няма да бъде третиран като продукт на най-облагодетелствани нации
Това значи, че руският внос няма да бъде третиран като продукт на най-облагодетелствани нации Снимка: Getty Images

Това значи, че руският внос няма да бъде третиран като продукт на най-облагодетелствани нации

Конгресът на САЩ гласува за прекратяване на нормалните търговски отношения с Москва, докато Белият дом засилва натиска върху президента Владимир Путин заради инвазията му в Украйна.

Законодателството, което се отнася и за съюзника на Русия Беларус и дава възможност на президента Джо Байдън да налага високи мита върху вноса, бе прието единодушно от Сената, след което бе утвърдено от Камарата на представителите.

Преустановяването на нормалните търговски отношения означава, че руският и беларуският внос няма да бъде третиран като продукт на най-облагодетелствани нации на пазара на САЩ. Преустановяването на това третиране за Русия и Беларус ще позволи на администрацията на САЩ да налага по-високи мита върху руските и беларуските стоки, отколкото върху други страни, които са членки на Световната търговска организация (СТО). Законопроектът също така ще разшири разпоредбите на Глобалния закон за правата на човека "Магнитски", което ще улесни налагането на санкции на лица, които според Вашингтон са отговорни за нарушения на правата на човека.

Намерението на САЩ и техните северноатлантически съюзници да се оттеглят от нормалните търговски отношения с Русия беше обявено по-рано от президента на САЩ Джо Байдън. Той заяви, че всяка от тези страни възнамерява да предприеме стъпки за лишаване на Русия от статута ѝ на най-облагодетелствана нация. САЩ обаче трябваше да получат одобрението на законодателите, за да премахнат този статут.

Камарата на представителите вече прие законопроект за затягане на търговските правила с Русия и Беларус. По време на разглеждането на инициативата в Сената обаче бяха внесени някои изменения. Днес горната камара единодушно одобри своя вариант на документа, след което той беше върнат за окончателно одобрение в долната камара. Сега законопроектът ще бъде предаден за подпис на държавния глава.

Режимът на най-облагодетелствана нация (НОН), един от основополагащите принципи на Световната търговска организация, предполага, че договарящите се страни се задължават да си предоставят взаимно същите благоприятни условия в икономическите и търговските отношения, както и на всяка трета държава. Това се отнася по-специално за митническите привилегии.

През 1992 г. Руската федерация и Съединените щати сключиха споразумение за най-облагодетелствани нации за стоки от двете страни, което оттогава се ползва от Вашингтон на постоянна и безусловна основа. До ноември 2012 г. Русия беше обхваната от поправката на Джаксън-Ваник в Търговския закон от 1974 г., която обвързваше развитието на търговските отношения със свободата на емиграция. Ръководителят на Белия дом трябваше всяка година да уведомява Конгреса за освобождаването на Москва от поправката.

От 1998 г. насам във всички документи на САЩ се използва терминът "нормални търговски отношения" (НТР) вместо "НОН". Решението за отмяна на НТР трябва да бъде одобрено от Конгреса и включва увеличаване на митата върху вноса от Руската федерация. От съюзниците на Вашингтон Канада първа предприе подобна стъпка на 3 март, когато обяви, че стоките от Русия и Беларус, внасяни в страната, ще бъдат облагани с мито от 35%. По данни на руската Федерална митническа служба търговията със САЩ през миналата година е възлизала на 34,4 млрд. долара, включително 17,5 млрд. долара внос в САЩ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    русенец
    Само да попитам, ако конгресът налага 35% мито върху стоките внос от Русия, кого наказва с това? Русия, на която и е все тая дали ще продава на САЩ или месният бизнес, който ще трябва да ги плати ?:) Тоя Байдън трябва да го направят Герой на социалистическия труд на Русия!:)
  • 2
    1
    ...
    Ама разбира се :) могат да си увеличават митата колкото искат. Увеличиха покупката на петролни продукти от Русия с 43% ВСЕКИ ДЕН и завъртат корабчето от едното пристанище в другото и разтоварват в Германия с 500% надценка....то и мито няма, защото не влиза на територията на САЩ :) Важното е търговийката и спекулата да върви а ЕС и без това трябва да я сринат и заробят икономически
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари