САЩ предизвикват финансова буря

0
САЩ тласкат света към хиперинфлация
САЩ тласкат света към хиперинфлация

Макроикономическата ситуация в света дава основание да се мисли, че САЩ целенасочено вдигат инфлацията, за да „изгорят” необезпечената с нищо парична маса.

Това анализира в regnum.ru Максим Рева. Според него, тласкането на света към хиперинфлация е инструмент, с помощта на който ще бъде „изгорена” излишната парична маса и едва тогава да се започне нов икономически ръст.

Проблемът е, че много страни от Третия свят може да не успеят да преживеят подобна финансова буря, да се окажат на границата на дълбока рецесия. Например, ако в следващите месеци цената на петрола не се вдигне поне до 50 долара за барел, Бразилия и Венецуела ще бъдат принудени да обявят фалит.

По много признаци, днес ситуацията напомня на азиатската криза от края на 90-те години на миналия век, но има съществени различия, които могат да тласнат света в дълбока световна депресия.

На първо място, това е вече очерталата се криза на свръхпроизводството. Това води до рухването на петролните цени и неясно бъдеще на повечето икономики. Остава и въпросът- дали елита на големите държави ще приемат своята определено второстепенна роля спрямо големите финансови акули или ще им се противопоставят. И накрая, дали САЩ все пак ще съумеят да управляват задаващото се финансово цунами.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари