САЩ одобриха ново лекарство срещу Алцхаймер

1
Leqembi и Aduhelm представляват важен напредък в продължаващата борба за ефективно лечение на болестта на Алцхаймер, се казва в изявление на FDA
Leqembi и Aduhelm представляват важен напредък в продължаващата борба за ефективно лечение на болестта на Алцхаймер, се казва в изявление на FDA Снимка: iStock

Leqembi и Aduhelm представляват важен напредък в продължаващата борба за ефективно лечение на болестта на Алцхаймер, се казва в изявление на FDA

Американската агенция по храните и лекарствата /FDA/, одобри дългоочаквано ново лекарство, предназначено за забавяне на когнитивния спад при пациенти с болестта на Алцхаймер.

Одобрението на лекарството Leqembi, известно още като lecanemab, от страна на FDA дойде само няколко дни след като агенцията беше остро критикувана в доклад на Конгреса за това, че е дала зелена светлина на друго лекарство за Алцхаймер - Aduhelm.

Предварителните данни от изпитването на Leqembi бяха публикувани през септември и показаха, че то забавя когнитивния спад при пациенти с Алцхаймер с 27% за период от 18 месеца, предава БГНЕС.

Leqembi и Aduhelm "представляват важен напредък в продължаващата борба за ефективно лечение на болестта на Алцхаймер", се казва в изявление на FDA. И двете лекарства бяха одобрени от FDA чрез бърза процедура, която позволява на американската регулаторна агенция да ускори одобряването на лекарства за сериозни състояния, при които има неудовлетворена медицинска нужда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Сега е
    Идеален момент да го тестват на Бай Дън, макар да се съмнявам, че ще има какъвто и да е ефект!
  • -4
    2
    да
    Руснаците ако го бяха одобрили щеше да е мн хубаво лекарство. Ама руснаците едно лекарство не са измислили за цялото си жалко съществуване, само бомби знаят да правят, и то калпави. България има повече патенти във фармацевтичната сфера отколкото цялото СССРе за 45 г.
  • 4
    1
    Хюм
    Като гледам президента на янките не са напреднали много.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари