САЩ: Нямаме доверие на китайските лаборатории

0
Властите на САЩ поставят под въпрос надеждността на лабораториите, обяви Майкъл Помпео
Властите на САЩ поставят под въпрос надеждността на лабораториите, обяви Майкъл Помпео Снимка: ЕПА / БГНЕС

Властите на САЩ поставят под въпрос надеждността на лабораториите в Китай, чиито специалисти изучават вируси и патогени.

Това обяви държавният секретар Майкъл Помпео в интервю за радиостанцията WMAL-FM. Препис от интервюто бе публикуван от пресслужбата на Държавния департамент, предава БГНЕС.

"Когато страните имат големи институции, в които се изследват вируси и патогени, ние винаги се опитваме да се уверим, че това се прави по безопасен и надежден начин. Има много такива лаборатории в Китай и се притеснявахме, че там не разполагат с набора от умения, възможности, методи и стандарти, които биха били достатъчни, за да защитят света от потенциално изтичане на вируси", каза Помпео.

"И имаме голяма вяра в подобни институции в САЩ. Спазваме много високи стандарти. Очакваме Световната здравна организация и другите световни здравни институции да гарантират, че другите държави имат същите стандарти, защото, както видяхте, прехвърлянето върху човека на вируси от дивата природа може да има глобални последици, които надхвърлят границите на която и да е държава", добави държавният секретар.

По-рано Помпео каза, че се надява китайските власти да позволят на чуждестранни специалисти да влязат в лабораторията в Ухан, от която според редица американски медии би могло да е започнало разпространението на новия коронавирус. Пред "Фокс нюз" обаче Помпео призна, че САЩ не разполагат с доказателства за изкуствения произход на COVID-19.

Същевременно броят на починалите от заразата в Съединените щати вече доближава 50 000 души. Вчера беше един от най-смъртоносните дни на пандемията в САЩ, в който бяха регистрирани 3176 смъртни случая по данни на университета "Джонс Хопкинс". С това общата смъртност от коронавирус в Америка достигна 49 759 души.

В момента общо потвърдените случаи в САЩ са 866 646, като увеличението е с 26 261 спрямо предния ден. Поради липса на достатъчно тестове, действителният брой инфекциите вероятно е много по-голям.

Въпреки тревожните данни няколко американски щати като Джорджия и Тексас се готвят да отворят отново някои бизнеси и вече дори започнаха да премахват строгите ограничителни мерки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари