САЩ наложиха вето на резолюция на ООН за прекратяване на огъня в Газа

1
По този начин Вашингтон изпада в дипломатическа изолация, опитвайки се да защити съюзника си Израел
По този начин Вашингтон изпада в дипломатическа изолация, опитвайки се да защити съюзника си Израел Снимка: АР/Eduardo Munoz Alvarez

По този начин Вашингтон изпада в дипломатическа изолация, опитвайки се да защити съюзника си Израел

САЩ наложиха днес вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, настояваща за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня във войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" в Газа, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че по този начин Вашингтон изпада в дипломатическа изолация, опитвайки се да защити съюзника си Израел.

Тринайсет членове на Съвета за сигурност подкрепиха проекторезолюцията, внесена от Обединените арабски емирства (ОАЕ), докато Великобритания се въздържа при гласуването. Вотът идва, след като генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди в сряда Съвета за сигурност за глобалната заплаха, която произлиза от продължаващата вече два месеца война в Газа.

"Какво е посланието, което изпращаме на палестинците, ако не можем да се обединим зад призива за временно спиране на масираните бомбардировки на Газа?", каза заместник постоянният представител на ОАЕ в ООН Мохамед Абушахаб.

Заместник постоянният представител на САЩ в ООН Робърт Ууд каза, че проекторезолюцията е откъсната от действителността и "няма да промени нищо на терен". "Затова, макар САЩ силно да подкрепят установяването на траен мир, при който израелци и палестинци да могат да живеят в мир и сигурност, не подкрепяме призивите за незабавно прекратяване на огъня", допълни американският дипломат, цитиран от Асошиейтед прес.

"Нашите колеги от САЩ буквално пред очите ни подписаха смъртната присъда на още хиляди, ако не и на десетки хиляди мирни жители в Палестина и Израел, включително жени и деца, а също така на опитващите се да им помогнат служители на ООН. Историята ще даде оценка на тези действия на Вашингтон", каза заместник постоянният представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски.

САЩ и Израел се противопоставят на прекратяване на огъня, защото смятат, че това само ще облагодетелства "Хамас". Вместо това Вашингтон се обявява за паузи в бойните действия, за да се защитят цивилните и да се позволи освобождаването на взетите от "Хамас" заложници, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари