САЩ и Румъния подписаха споразумение за производство на румънски дрон

1
Предвижда се дронът да има приложения както в гражданската сфера, така и във военната
Предвижда се дронът да има приложения както в гражданската сфера, така и във военната

Предвижда се дронът да има приложения както в гражданската сфера, така и във военната

Представители на румънската компания Карфил (Carfil) и на американската Перискоуп Авиейшън (Periscope Avation) подписаха днес в рамките на изложението "Black Sea Defense & Aerospace Exhibition" (BSDA 2024) споразумение за сътрудничество за производство на румънски дрон, съобщава Аджерпрес, като отбелязва, че на събитието са присъствали румънският министър на икономиката Щефан-Раду Опря и американският посланик в Букурещ Катлийн Кавалек.

"Днес имахме един важен момент заедно с американската компания Periscope, заедно с румънската компания Carfil, клон на Ромарм (Romarm), компания с държавен капитал. Подписахме протокол, за да направим заедно дрон, който да има приложения както в гражданската сфера, така и във военната", заяви министърът на икономиката, предава БТА.

Той добави, че в Румъния вече има много компании, които знаят как да произведат дрон, имат прототипи и се разработват продукти, "но за да имаш конкурентоспособен дрон е необходимо повече".

"Освен проекта за румънски дрон (...), съществува и нашето намерение да станем доставчици в световните производствени вериги на реномирани производители като Periscope. Искаме да ни познават по-добре, да видят производствените капацитети, които имаме в Румъния, да разработим продукти, да бъдем част от веригите за доставка", посочи Опря.

На свой ред Ник МакКартър, главен изпълнителен директор на Periscope Avation, подчерта, че съществува намерението да бъде разработен румънски дрон, който да бъде произвеждан в Румъния за местните клиенти.

Генералният директор на Carfil Мирча Танцъу от своя страна посочи, че компанията разполага със съвременни производствени мощности, с инвестиции от над 15 милиона евро и ултрамодерно оборудване и е подготвена да започне производство на дронове.

Дружеството Carfil, с над 100-годишна история в производството на оръжия и боеприпаси за артилерията, е сред най-важните компании в отбранителната индустрия на Румъния, отбелязва Аджерпрес.

Periscope Avation е подразделението за дронове на компанията Chartis Federal и е най-новата инвестиция на американската компания, известна с иновациите си във високоефективните тактически UAV системи (безпилотни летателни апарати).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Марче, как кръстихте малката?
- Алое.
- На кого ма?
- На баба си Вера!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари