Сърфисти в битка с пластмасата

0
Любителите на вятъра и вълните изчистиха плажната ивица на Приморско
Любителите на вятъра и вълните изчистиха плажната ивица на Приморско Видео: БГНЕС

Международният ден на сърфинга днес, 16 юни, бе отбелязан нетрадиционно у нас.

Двудневните демонстрации по сърф в залива на Приморско бяха предшествани от почистване на плажната ивица от пластмаса, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

Инициативата на сърфистите е част от глобална пропаганда срещу замърсяването на морета и океаните и е една от първите подобни акции по Черноморието това лято, заложени в програмата на проекта „Wind2Win Challenge – за Черно море, свободно от пластмаса”.

Целта е чрез спорт и забавни активности възможно най-широк кръг от хора да научи, че чистотата на морето е сред топ ценностите за сърфистите, пребиваващи почти целодневно сред неговите води.

„По последни проучвания нашето море въобще не изостава на проблемите, които имат другите морета и океани. И изключително много пластмасови отпадъци и други отпадъци попадат от сушата в морето, и ние трябва да говорим за този проблем, и хората трябва да знаят, че могат да ограничат консумацията си и в края на краищата да рециклират част от боклуците”, сподели представителят на Surfrider Foundation Sofia Димитър Атанасов, който се присъединиха към инициативата.

Всеки ден прекарваме горе-долу по 10 часа през летния сезон в Черно море. Наблюдаваме нарастващия брой отпадъци, има страшно много сламки, бутилки, бидони, каси, всякакви неща в морето. Освен в морето се наблюдава замърсяване и на брега”, сподели Илияна Стоилова, сърф инструктор и домакин на проявата.

Сърфистите апелират за ограничаване на употребата на пластмасови продукти.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари