Сърджан Шушница: Сърбия е част от неофашисткия интернационал

1
Той е държавен проект, в който се инвестира, заяви публицистът
Той е държавен проект, в който се инвестира, заяви публицистът

Той е държавен проект, в който се инвестира, заяви публицистът

"Белград е централната точка, където се свързват всички големи кризи в сигурността и политиката на Балканите. Сърбия се въоръжи като държава и се радикализира, русифицира и милитаризира като общество. Страната не е прекъснала своите дълбоки връзки и сътрудничество с Русия, нито някога ще го направи, и е в състояние да се възползва от благоприятна геополитическа констелация, в която Москва би била в състояние да подкрепи бъдещи пансръбски сепаратистки и дори въоръжени авантюри в региона, като част от неофашистки интернационал."

Това каза Сърджан Шушница, адвокат, културолог и публицист от Баня Лука в интервю за "The Geopost", предава БГНЕС.

"Сърбия успешно събира европейски десни партии и движения от Урал до Атлантика и е добре позиционирана в този неофашистки интернационал - той е държавен проект, в който се инвестира", каза Шушница.

По отношение на създаването на Асоциацията на сръбските общини, публицистът заяви, че "Косово има задължение да създаде асоциация и със сигурност ще го направи буква по буква и в духа на брюкселските споразумения и косовските закони, но не според желанията на Белград".

"Косовското правителство основателно повдига два въпроса, свързани с асоциирането на общини със сръбско мнозинство. Първо, защо само сърбите трябва да имат право на сдружаване?", запита той.

"Вторият въпрос е защо и албанците, и бошняците в Сърбия не трябва да имат същото право на същото ниво на колективно политическо представителство и представителство чрез „общности“, което Белград търси за косовските сърби? Защо квотите да не са задължителни в сръбския парламент за избор на определен брой представители на албанци, бошняци и други малцинства? Няма такива, нито ще има", заяви публицистът.

По думите му Белград не търси асоциация заради благосъстоянието на косовските сърби, а за да прилага своята токсична проруска и пансръбска политика в региона. "Ако Белград се интересуваше от косовските сърби, щеше да им позволи да се споразумеят с правителството в Прищина".

"Моето послание към косоварите, албанците и сърбите, ако сте съгласни с формирането на асоциация, която би била дори малко повече от това, което е определено в Брюкселското споразумение (уставна неправителствена организация без първоначални правни компетенции и определения), вие можете веднага да си съберете багажа и да се преместите в Западна Европа, защото поколенията на вашите деца няма да имат нито държава, нито политическа среда, в която да прогресират и да изградят демократично, свободно и проспериращо общество. Ако не вярвате, вижте Босна и Херцеговина, а след няколко години и Черна гора, защото и там ще последва пълна интеграция на политиката и обществото", добави Шушница.

По отношение на политиката на Запада към Сърбия Шушница посочи, че през последните 10 години Белград е развил капацитет за изнудване, включително чрез руската пропаганда и икономическо присъствие в Сърбия и Република Сръбска и подкрепата за проруския режим на Милорад Додик в неговите антиконституционни, сепаратистки и антидържавни действия.

"Западни пратеници настояват Косово да предаде част от суверенитета си чрез раздута асоциация на страната Сърбия - държава, която не се е примирила с границите си и която два пъти през 20 век се опита да "реши косовския въпрос" с геноцид", отбеляза той.

"Западният алианс е наясно, че Сърбия и пансръбският национализъм имат капацитета, ресурсите, фанатизма и волята да демонстрират сила и дори да разпалят малък или по-голям въоръжен конфликт на Балканите, ако се прецени, че е в техен интерес или ако се усети че моментът е сега или никога. В тази сложна глобална ситуация Западът се нуждае от стабилни Балкани и е наясно, че Сърбия няма да се превърне за една нощ в демократична държава, чиято външна политика и ценностни ориентации са в съответствие с ценностите на западното свободно и демократично общество", коментира публицистът, като уточни:

"Русия, с помощта на радикализираните Сърбия и Република Сръбска, наистина може лесно да запали нов фронт в Европа. Има вероятност в края на 2024 г. и началото на 2025 г. да се създадат условия за перфектна политическа буря, която да благоприятства избухването на конфликт на Балканите.

Краткотрайните слабости на руската армия и държава в Украйна наистина помрачиха плановете и очакванията на Белград, но това не ги отклони от трите стратегически цели на Сърбия в региона, а именно – признатата независима държава Република Сръбска, първоначално в Босна, като съюз от държави, по-късно независима. Идентичностно и политическо подчинение на Черна гора чрез църквата, медиите и марионетните политически партии и пан-сърбизацията на черногорците.

И трето, ако не може да бъде разделено веднага, тогава контрол над Косово чрез законно създадените т. нар. "Общност на сръбските общини", чието държавно изграждане ще върви в посока или на унищожаване на държавата Косово отвътре, или на отцепване".

Според Шушнца Сръбската църква е последната реликва от бивша Югославия под контрола на Сърбия и тя изпълнява три основни роли в така наречения "Сръбски свят", от които първата е идеологическа и асимилаторска.

"Църквата е най-силният двигател на идеята за велика Сърбия и пансръбския национализъм и платформата, чрез която започва сърбизацията на босненските, херцеговинските и черногорските православни през 19 век, а днес асимилацията на черногорците в сърби и сърбо-черногорци, както и бруталната кражба и фалшификация на история, културно-историческо и религиозно наследство.

На второ място, тя е държавна църква и служи както като платформа за разузнаване и сигурност, като контрабандна и престъпна мрежа, подходяща за заобикаляне на апаратите за сигурност на съседните държави, като източник на финансиране за политически подставени лица и сръбски екстремистки групи в съседни страни. Третата роля е тази на виктимизацията, като църквата поема монопола върху сръбските жертви, гробове и кости, всички и навсякъде, за да представи сърбите като най-застрашения народ на Балканите и т.нар. "въпрос“ като неразрешен. Държавата Сърбия никога няма да се откаже от такава църква като свой инструмент. Никога!", категоричен е Шушнеца.

В своя коментар за американските санкции срещу ръководителя на Агенцията за сигурност и информация (БИА) Александър Вулин, Шушница отбеляза, че той последният е "придворен шут и играчка на режима на Вучич, но това не го прави по-малко опасен".

"Дори такъв, какъвто е, той все още е важна част от официален Белград, която радикализира Сърбия и пряко застрашава мира в региона. Санкциите срещу Вулин са пряко свързани с Косово и неотдавнашното насилие, режисирано от сръбските структури за сигурност и руските служби на север. Те са косвено свързани с проруския дневен ред, който Белград провежда в региона заедно с режима на Милорад Додик", обобщи Шушница.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари