Съобщиха кога отварят тунелите "Витиня" и "Ечемишка"

0

До края на месец юни тунелите „Витиня“ и „Ечемишка“ на АМ „Хемус“, които в момента са в ремонт, трябва да бъдат отворени за движение.

Това разпореди министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който направи инспекция на място, съобщиха от МРРБ. Той провери как се изпълняват строително-ремонтните дейности на съоръженията заедно с председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов. Нанков възложи денонощен режим на работа за дейностите, които позволяват това.

Според регионалния министър, за да не се образуват задръствания в разгара на летния туристически сезон, е добре планираният ремонт на лявата тръба на тунел „Витиня“ да започне след него.

Министърът изрично отбеляза, че с близо 2 месеца е бил забавен ремонтът на моста на магистралата след Витиня. Амбицията на МРРБ и АПИ е ремонтът на моста да приключи до края на месец юли, за да не се пречи на пътуващите към морето през месец август, когато традиционно трафика е най-натоварен.

Ремонтът на тръбата на тунел „Витиня“ по посока Варна започна на 27 юни миналата година. Той включва възстановяване и усилване на тунелната облицовка, хидроизолация, обновяване на пътната настилка, на електрическата и вентилационната инсталация, ново LED осветление, системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване и т. н. Ремонтните дейности продължават по-дълго от първоначално предвиденото поради по-големия обем работа, която бе установена, че е необходимо да се извърши в хода на ремонта, на комплексността на предприетите действия и тяхната последователност. Сроковете бяха удължени и заради изключително тежките метеорологични условия през зимните месеци.

До момента на тунела са извършени около 65% от предвидените дейности. Тунелът е с нова хидроизолация, дренажни и колекторни системи, водопроводи и т. н. Финансирането на ремонтно-възстановителните дейности през 2017 г. е осигурено от бюджета на АПИ. Тунел „Витиня“ е в експлоатация от 1984 г. Последният му ремонт е преди 27 г., когато е извършено осушаване на облицовката в съоръжението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари