Съобщиха датата, на която спира войната в Сирия

0
Спирането на бойните действия обаче няма да се отнася за групировката "Ислямска държава" и Фронта "Ан Нусра"
Спирането на бойните действия обаче няма да се отнася за групировката "Ислямска държава" и Фронта "Ан Нусра"

Споразумение за спиране на огъня в Сирия ще влезе в сила на 27 февруари в полунощ местно време, се посочва в съвместно комюнике на САЩ и Русия, разпространено от Държавния департамент, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Спирането на бойните действия обаче няма да се отнася за групировката "Ислямска държава" и Фронта "Ан Нусра", сирийския клон на Ал Каида. Ще продължат военните действия, включително въздушните удари на сирийските въоръжени сили, руската армия и предвожданата от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", "Ан Нусра" и други групировки, обявени от Съвета за сигурност на ООН за терористични организации, се уточнява в комюникето.

"Спирането на бойните действия се отнася за страните участници в сирийския конфликт, които заявят, че ще спазват и прилагат условията" на споразумението, се допълва в комюникето. Те трябва трябва до 12 часа на обяд на 26 февруари да уведомят САЩ или Русия, че се присъединяват към споразумението. Москва и Вашингтон са съпредседатели на Международната група за подкрепа на Сирия (МГПС), в която участват 17 държави.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун приветства новината за споразумението, предаде Ройтерс. Спирането на бойните действия трябва да бъде първа стъпка към по-трайно прекратяване на огъня, заяви пред журналисти неговият говорител Стефан Дюжарик.

"Генералният секретар призовава страните да се придържат към клаузите на споразумението. Предстои много работа по осигуряване на неговото прилагане. Международната общност, МГПС и сирийските страни трябва да покажат непоколебима решимост", каза Дюжарик.

"Това, преди всичко, е дългоочакван знак за надежда за сирийското население, което след пет години конфликт може да се надява, че страданията му ще приключат", каза Дюжарик.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери също призова всички страни в конфликта да приемат и стриктно да се придържат към споразумението, предаде ДПА.

"Ако бъде приложено и спазвано, това прекратяване на огъня не само ще доведе до намаляване на насилието, но ще позволи и увеличаване на хуманитарните доставки в обсадените зони и ще помогне за политически преход към правителство, което отговаря на желанията на сирийския народ", каза Кери.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари