Русия: Не изключваме война със САЩ

0
Москва свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде обсъдена ситуацията в Сирия
Москва свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде обсъдена ситуацията в Сирия

Русия не изключва война със САЩ.

В тази връзка Москва свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде обсъдена ситуацията в Сирия. То трябва да се проведе днес - в 10 часа местно време в Ню Йорк, съобщава Канал 3.

"Отворена сесия на Съвета за сигурност на ООН, поискана от Русия и озаглавена "Заплахи за международния мир и сигурност: ситуация в Близкия изток“, ще бъде свикана на 13 април“, заяви говорителят на мисията Фьодор Стржижовски.

Повод за искането на Русия е възможният удар, който готви САЩ и възможността за пряк сблъсък между двете световни сили.

Москва вече предупреди, че ще сваля всички изстреляни ракети към Сирия, а пък самият Доналд Тръмп обяви, че Русия трябва да се готви за това.

В тази връзка постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че "не може да изключи" възможността за война между Русия и САЩ.

"За съжаление не можем да изключим подобно развитие, защото видяхме посланията, които идват от Вашингтон. Те бяха много войнствени”, обяви Небензя.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп и британския министър-председател Тереза Мей проведоха телефонен разговор и са единодушни, че е необходимо да се подготви международен отговор, с който да бъде възпряна употребата на химически оръжия в Сирия. Американският президнет обеща ще вземе решение за конкретни действия срещу режима на Башар Асад съвсем скоро.

"Ние гледаме много сериозно, много внимателно, цялата ситуация. Ще видим какво ще се случи. Трябва да вземем някои допълнителни решения. Това ще стане съвсем скоро”, обяви Тръмп.

В четвъртък френският президент Емануел Макрон заяви, че има "доказателства", че сирийското правителство е атакувало град Дума с химическо оръжие.  Това може да бъде потвърдено от експертите от Организацията за забрана на химическите оръжия, които  вече  пристигнаха в Дума. Те ще започнат работа в събота.

Световната здравна организация също поиска "неограничен достъп" в района на предполагаемата атака.  Както обаче е известно Русия вече прати свои представители в Дума и обяви, че химическо оръжие не е било използвано. Представители на Москва многократно заявиха още преди събитията в Дума, че се готви провокация и ще бъде изфабрикувана подобна химическа атака.

Източник: Канал 3
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари