Samsung иска да пусне сателитен интернет на цялата планета

1
Предполага се, че всеки сателит ще има пропускателна способност над 1 TB/s
Предполага се, че всеки сателит ще има пропускателна способност над 1 TB/s

Корейският технологичен концерн Samsung изследва възможността да осигури интернет достъп на цялата планета с помощта на мрежа от 4600 спътника. Предполага се, че всеки сателит ще има пропускателна способност над 1 TB/s, съобщи engadget.com.

Спътниците ще работят в няколко честотни диапазона и заедно ще обезпечат трафик от 1 зетабайт (1 млрд. терабайта) месечно, което ще съответства на световния мобилен трафик през 2028 г.

Корейската компания има всички шансове за успех, тъй като се занимава не само с производство на битова техника, но и с разработки в много други области, сред които медицинска техника, автоматизирани оръжейни системи за безпилотни летателни апарати и космическа техника. Нейни подразделения строят дори сгради и огромни кораби.

Изчислява се, че финансирането на такъв мащабен проект няма да е невъзможно. Технологиите, които Samsung предлага да се използват, са относително евтини, като най-скъпият етап от програмата ще бъде пускът на тази армада от спътници в Космоса и тяхното обслужване и поддръжка в околоземна орбита.

Решение на този проблем може да бъде космически асансьор, по какъвто работят множество компании. Това съоръжение ще даде на корейската комания възможността да разположи всички спътници в орбита и да извършва всички последващи доставки на резервни части и гориво на относително ниска цена.

Идеята за създаване на спътникова мрежа за глобален достъп до Интернет изобщо не е нова. През 90-те години Бил Гейтс финансира неуспешния проект Teledesic, в рамките на който се планира да се създаде Интернет мрежа на базата на спътници, намиращи се в ниска околоземна орбита.

Освен Samsung и други технологични гиганти активно търсят начини за обхващане на колкото се може повече потребители на Интернет.

Google, например, работи по проекти за нискоорбитални спътници и балони, които трябва да осигурят достъп до мрежата в труднодостъпни райони.

Подобни проекти замисля и известният американски предприемач и основател на SpaceX и Tesla Motors Елън Мъск. Facebook пък показа наскоро високотехнологичния дрон Aquila, който може да остане във въздуха 90 дни, осигурявайки достъп до интернет.

Засега няма никаква информация каква ще бъде цената на тази система по отношение на крайния потребител. Но отчитайки, че Samsung не е единственият играч на това поле и че има доста благосклонна ценова политика, можем да се надяваме на добра конкуренция и приемливи цени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари