Самопризнания няма да намаляват присъдата за тежко престъпление

1
Не бива със законодателно решение да се отнема възможността подсъдимият да прави признание, заяви Данаил Кирилов
Не бива със законодателно решение да се отнема възможността подсъдимият да прави признание, заяви Данаил Кирилов Снимка: БГНЕС

Депутатите от парламентарната правна комисия подкрепиха промяна в института на съкратеното съдебно следствие. На първо четене те гласуваха и четирите законопроекта, ограничаващи възможността за по-леки наказания при самопризнания. На няколко пъти след тежки престъпления темата за законовия бонус - по-леко наказание срещу признаване на вина, беше на вниманието на депутати от различни парламенти, информира БНР.

Днес главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи предложенията на БСП, ВМРО и "Воля" да отпаднат съкратените съдебни следствия при умишлени убийства и при тежка телесна повреда. Това е една от посоките, които дебатираха депутатите от правната комисия, а другата е предложението на ГЕРБ, свързано с промяна в Наказателния кодекс.

ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти“ вече внесоха отделни законопроекти за промени в наказателното производство при тежки престъпления.

Цацаров заяви, че е убеден, че трябва да отпадне съкратеното съдебно следствие за тежките умишлени престъпления, тъй като това е ценностен избор между това дали искаме бърз и ефективен процес, или да бъде задоволено общественото чувство за справедливост. Той заложи на второто. Що се отнася до проекта на ГЕРБ, неговите опасения са, че ако тази промяна, свързана със съкратеното следствие, бъде направена през Наказателния кодекс, това ще даде възможност, когато се стигне до финала на разследванията и до дела, подсъдими или обвиняеми да се възползват от по-леката мярка, тоест, отново, въпреки че има промяна, те да могат да получат редукция от 1/3.

На заседанието на правната комисия присъстваха представители на Върховния касационен съд (ВКС) и правосъдният министър, както и близки на жертви на тежки престъпления.

Представителите на ВКС напомниха, че без бонус за самопризнание тежките дела ще са дълги и скъпи.

Предложенията на БСП и патриотите удовлетворяват исканията на протестиращите

Корнелия Нинова заяви:

"Без никакви партийно-политически алтернативи, агресия или използване на случая. Днес ще се гледа нашият закон в правна комисия. Обръщам се към всички - политици, общественици, всички. Няма претенции в тази работа. Вие ще чуете мъката на хората и единственото им желание техните близки да бъдат възмездени справедливо".

Съпредседателят на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов заяви, че трябва да се сложи край на една порочна практика:

"Запознати сме с абсурдите на този правен институт и може би най-кристалният пример за това как може да се злоупотреби с него, е случаят с убиеца на Вероника - момичето от Търново, който е убил веднъж, има опит за убийство, убил е след това Вероника, защото е излязъл, ползвайки се от тези съкратени съдебни следствия. Вероятно след няколко години отново ще бъде на свобода. Това е абсурд, който трябва да бъде прекратен веднъж завинаги".

Според ГЕРБ съкратеното производство трябва да се запази

Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова обясни мотивите, с които ГЕРБ предлагат да се запази съкратеното производство и да има субективна преценка на съда:

"Съдът да преценява с оглед на това, че смятаме, че той е господар в наказателното съдебно производство. Той да прецени за най-тежките престъпления да бъде дадена възможност за най-тежките наказания. Това е нашето предложение с оглед на това, че въвеждайки отмяна на съкратеното съдебно следствие, общият ред ще продължи много дълго. Това е изключително болезнена тема за пострадалите хора, много дълъг процес".

От ГЕРБ предлагат да бъде дадено право на съда да преценява дали и с колко да се редуцира наказанието при самопризнание, каза по-рано в предаването "Преди всички" Александрова:

"Именно и в тази посока сме изпратили искане до европейските държави да видим как там се прилага инструментът на тези тежки престъпления - убийство, за тежка телесна повреда, изнасилване и блудство има ли там съкратено съдебно следствие. Да вземем пример от другите държави, работещите механизми".

Според нея с оглед бързината на съдебния процес е необходимо да остане възможността за редукция на наказанията при тежки престъпления, когато извършителят направи самопризнания.

Предложението на ГЕРБ е редукцията да не е еднa трета, както е сега, а една пета, каза в предаването "Преди всички" председателят на правната комисия към НС:

мятаме, че в наказателния процес в съдебна фаза съдът е този, който следва при всички събрани доказателства по време на процеса и становищата на прокуратурата, и свидетелите, и експертизите да има възможността да наложи максималното наказание, а ако той прецени да намали, естествено това подлежи на дебат, една пета, една осма, ако предложат колегите - една шеста, това е по-разумният вариант. Хората трябва да знаят, че при евентуално премахване на съкратеното съдебно следствие целият процес, който започва това са години, години наред, поканили сме всички заинтересовани страни, ще чуем всички гледни точки", посочи Александрова.

Според правосъдния министър Данаил Кирилов:

"Не бива със законодателно решение да се отнема възможността подсъдимият да прави признание".

От ДПС, които нямат собствен законопроект, подкрепиха и четирите, но Хамид Хамид предупреди:

"Дали не рискуваме с премахването на съкратеното производство да се натъкнем на голям брой оправдателни присъди".

Близки на жертви на тежки престъпления протестираха пред парламента

На протест пред Народното събрание граждани и близки на жертви на тежки престъпления поискаха да отпадне възможността за намаляване на наказанията при такива престъпления, ако извършителят е направил самопризнания. От името на близките беше внесена подписка, подкрепена от близо 15 000 души, които настояват съкратеното следствие да отпадне изцяло при тежки умишлени престъпления.

Близки на починалото, след като беше малтретирано, момиченце от село Сотиря, внесоха в парламента подписка с исканията си. Пред журналисти в Народното събрание бабата на детето настоя:

"Да се хванем всички партии за ръце, да не се делим на бели, червени, жълти, зелени и сини, и да изградим този закон веднъж завинаги. Да няма следващи убийци, които са на свобода". 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари