Самолетна катастрофа в Русия отне живота на всички пътници

0
Загиналите са общо 61, от тях 4 деца
Загиналите са общо 61, от тях 4 деца Видео: ГлавNews

Катастрофа на пътнически самолет при кацането му на летището в град Ростов на Дон в Русия доведе до смъртта на всички 61 души на борда, съобщи ТАСС, цитиран от БГНЕС.

Инцидентът е настъпил в 2:50 минути българско време. Информацията беше потвърдена от руските власти.

Самолетът на нискобюджетната компания „Флай Дубай” (Fly Dubai) е осъществявал полет от емирството. Лошите атмосферни условия в района и грешка на екипажа са сред възможните причини за инцидента.

„При кацането си на летището, самолетът „Боинг 737-800” се е разбил. На борда му е имало 55 души. Всички са загинали”, съобщиха от регионалния център на руското министерство за извънредни ситуации.

По-късно властите в Русия потвърдиха за 61 жертви, сред които са и 6-те члена на екипажа на полета. На борда на самолета е имало най-малко 3-ма чужденци, но повечето загинали са жители на Ростовската област и съседни региони, заяви губернатора на областта Василий Голубев пред руските медии.

Загинали са 18 мъже, 33 жени, 4 деца и 7 члена на екипажа.

Неделя ще бъде обявена за ден на траур в областта, обяви губернатора.

В момента на мястото на инцидента работят представители на всички оперативни служби. Летището в Ростов на Дон е затворено, като в следващите няколко часа няма да е възможно кацането и излитането на самолети от него.

Следственият комитет на Руската федерация вече е започнал проверка по случая. Към мястото на инцидента е отпътувал и министърът на транспорта. Собствено разследване е назначила и авиокомпанията „Fly Dubai”, съобщи РИА-„Новости”.

Справка на ТАСС в интернет показа, че съответният самолет е собственост на компанията от 2010 година и последно е минал технически преглед при производителите „Боинг” през 2011 година. Информацията все още не е потвърдена от авиокомпанията. Най-вероятната причина остават силния дъжд и вятър по времето на инцидента.

„Имало е налично предупреждение за циклон – влошени метеорологични условия и силни пориви на вятъра до 22-27 метра в секунда. Самолетът не е могъл да кацне от първия път заради усложнените условия, а при втория му опит настъпва катастрофата”, твърди източник на ТАСС в правоохранителните органи.

Руската агенция се позовава на информация в портала Flightradar24.com, според който след първия опит за кацане, самолетът е кръжал близо два часа над летището. „По предварителни данни, при опита за кацане самолетът се ударил в земята, получил се е взрив и самолетът се е разпаднал на части”, заяви за ТАСС представител на Министерството на гражданската отбрана, извънредните ситуации и справянето със стихийни бедствия.

Постройките на летището и пребиваващите в тях хора не са пострадали. Оперативен екип от психолози на министерството е изпратен на летището в Ростов на Дон. Специалистите работят с близките на загиналите, които са очаквали тяхното кацане.

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун е потресен от информацията за катастрофата и мислите му са със семействата на жертвите, заяви говорителят му Фархан Хак, цитиран от ТАСС.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари