Самолети ще разпръснат над 1 милион примамки

0
Българска агенция по безопасност на храните провежда ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници
Българска агенция по безопасност на храните провежда ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) провежда втората за тази година ваксинация по въздух срещу бяс при дивите хищници. Кампанията ще протече в рамките на следващите три седмици, в зависимост от атмосферните условия, съобщиха от БАБХ.

Единадесет специално оборудвани самолета ще разпръснат от въздуха над 1 млн. ваксинални примамки на територията на областите София, София-област, Перник, Кюстендил, Видин, Монтана, Враца, Велико Търново, Плевен, Добрич, Силистра, Варна, Русе, Разград, Пазарджик, Смолян и Благоевград. Над населените места и водоемите няма да бъдат разпръсквани ваксини.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2х3х2 см. и са със специфична миризма, която привлича хищниците. Те ще бъдат ваксинирани, след като изядат примамката.

На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с GPS-система.

Ваксинацията е част от разработената от БАБХ програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която всяка година се одобрява от Европейската комисия за съфинансиране.

Ветеринарните лекари препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се извърши консултация с лекар.

Ваксините не са опасни за здравето на останалите диви животни. Домашните животни е препоръчително да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари