Самодейци от Ценово се върнаха с три сребърни медала от Празника на хляба

1

Представителна група от самодейци към читалище „Христо Ботев“ в Ценово участва в Празника на хляба.

Фестивалът, който се провежда във великотърновското село Ресен, традиционно привлича участници от всички краища на страната.  Тази година празничното проява беше посветена на 145-та годишнина от основаването на читалището в населеното място. Независимо от голямата конкуренция прецизното жури под председателството на Дияна Джанзова присъди три сребърни медала на самодейците от Ценово.

Наши представители участваха и в трите състезателни категории – автентичен фолклор, традиционни  обичаи и кулинария. Успяхме да спечелим не само публиката, но и журито с факта, че в нашата група се включиха представители от различни възрастови групи – от деца до пенсионери на преклонна възраст“, разказва председателят на пенсионерския клуб „Млади сърца“ Румяна Иванова.

В категорията автентичен фолклор детската група „Славейче“ с ръководител Полина Георгиева завладя душите и сърцата на многобройната публика в салона на читалището. Повечето от децата се включиха и в пресъздаването на обичая „Жътва“. Най-сериозна обаче се оказа конкуренцията в категорията „кулинария“. В специална зала експонатите на всяка от групите бяха подредени като на изложба. Майсторките на кулинарни вкусотии от Ценово на първо място представиха характерната на този край баница макарина, подготвена от Марийка Младенова и Тодоринка Кръстева. „Всички, които успяха да я опитат, направо си облизаха пръстите. Участниците в журито също остана силно впечатлени“, продължава разказа си председателката на „Млади сърца“. Силно впечатление направи двуетажната пита, замесена от Кунка Тончева. По време на дегустацията и от нея не остана и троха. Майсторките кулинарки от Ценово привлякоха публиката с дребни сладки, еклери, обреден хляб и кекс.

Пред почивните дни и мъжката певческа група „Мераклии“ от Ценово пожъна голям успех. Певците взеха участие във фестивала „Път, вдъхновение, вяра“ в Белене. „Според изискванията на регламента  изпълнихме две песни. При изпълнението на „Българи“ публиката постоянно ни аплодира, а по време на „Българийо, ти майко свята“ цялата зала се изправи на крака“, разказва ръководителят на състава Цветан Георгиев. „Мераклии“ беше удостоена с почетна грамота и медал за участие. Кирил Първанов спечели много аплодисменти след изпълненията на популярни фолклорни мотиви на различни народни инструменти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари