Самодейци от Белцов представиха комедията „С чужди драг, в къщи враг“

0

Самодейци от театралната трупа към НЧ „Пробуда“ в село Белцов представиха „С чужди драг, в къщи враг“.

Салонът на читалището се оказа тесен, за да побере желаещите да присъстват на премиерата. „За поредна година спазихме традицията по повод Великденските празници да зарадваме съселяните си с нова театрална постановка. Това е трета пиеса, която самодейците подготвиха“, сподели секретарят на читалището Тинка Братоева.

Самодейният театрален състав е възобновен през 2015 година. В най-новата постановка на трупата участват девет актьора. Четирима от тях са от основаването на състава, а петима от самодейците направиха своя дебют на сцената. „Трудно беше да се избере постановка с ограничен брой изпълнители. Спряхме се единодушно на Вазовата комедия. За сметка на това, ентусиазмът на участниците беше толкова голям, че само след няколко репетиции, в съвсем кратки срокове, бяхме почти готови за премиерата“, продължава разказа си Тинка Братоева, която е един от главните мотори на самодейците. Всеки от изпълнителите се превърна и в режисьор, и в сценограф, и в артист. По време на репетициите се изказваха различни мнения как нещата трябва да се случат по-добре, кой е най-добрият вариант за творческото превъплащение. В образа на Койчо Коев – властен и груб в семейството, но безкрайно ласкателен  с чуждите, се появи Петко Денев. Ролята на Катинка Коева беше поверена на Анка Игнатова. С много жар и ентусиазъм Йонка Василева изигра Шенка, а Андончо беше представен от Йордан Петков. Много овации събра играта на новото попълнение в трупата Красимир Шопов в образа на Тончо, както и Венетка Илиева, пресъздала образа на госпожа Роза. Сред героите е и неоценимата Катинка, представена от Илийка Димитрова. Ключова се оказа ролята на госпожа Ботушарова, изпълнена от Атанаска Тончева.

Зрителите в залата горещо аплодираха играта на театралите. В знак на признателност и уважение след финалната сцена актьорите получиха много букети с пролетни цветя и пожелания по-често да разнообразяват културния живот в малкото населено място. Самодейците от Белцов искрено се надяват да започнат да получават покани от близки и далечни места, за да представят своята версия на Вазовата комедия „С чуждите драг, в къщи враг“.

Беше спазена и традицията театралният празник да завърши с кръшно българско хоро, което се изви на площада пред читалището.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари