Само 6000 лева са дарени за моста на Колю Фичето

0
Необходими са 200 000 лева за ремонта на моста край Бяла
Необходими са 200 000 лева за ремонта на моста край Бяла

Едва 6000 лева са събрани в дарителската сметка за ремонта на рушащия се каменен мост на Колю Фичето край град Бяла, Русенско.

За неотложни възстановителни работи на съоръжението са необходими поне 200 000 лева, информира Монитор.

Дарителската сметка бе открита заради отчайващото състояние на уникалния възрожденски паметник. През годините няколко проекта за реставрационни дейности не се осъществиха по различни причини, а малката Община Бяла нямаше необходимите средства дори за козметични ремонти. От Министерството на културата отговориха, че пари няма, макар и паметникът да е от национално значение.

„При това положение шансът ни е в оперативната програма „Региони в растеж”. Можем да участваме с проект по приоритетна ос 6 за развитие на обекти на културното наследство от национално и световно значение. Ще използваме и обновим стария проект, като изключим от него музея в Бяла”, каза кметът на общината Димитър Славов.

Състоянието на моста е плачевно от над 10-15 години. Каменното съоръжение е паметник на културата от национално значение, но Община Бяла трябва да се грижи основно за поддържането му. Мостът е построен по поръчка на валията на Дунавския вилает Мидхат паша. За две години – от 1865 до 1867 г., Колю Фичето го изгражда с помощта на ковачи от Габрово, дърводелци и каменари от Трявна и Дряново, селяни от околностите. По време на голямото наводнение през 1897г. западната половина на моста е разрушена. През 1922-1923 г. срутената част е възстановена.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари